Birači na službi u Oružanim snagama, birači koji se na dan parlamentranih izbora nađu u mirovnim misijama, članovi posada pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom, birači smješteni u ustanovama socijalne skrbi, te zatvorenici glasovat će 8. studenoga na posebnim biračkim mjestima koja će odrediti resorni ministri.

Učinit će to, dakle, ministri obrane, vanjskih poslova, pomorstva, socijalne politike te ministar pravosuđa.
Krajnji im je rok ponoć, 28. listopada, no u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) kažu da je svoj posao već odradila ministrica socijalne politike Milanka Opačić.
Povjerenstvo je zaprimilo ministričino rješenje o određivanju biračkih mjesta za glasovanje birača koji su smješteni u ustanovama socijalne, kažu u DIP-u i navode kako je riječ o 96 biračkih mjesta.
Na posebnim biračkim mjestima koja određuju resorni ministri, mogu glasovati isključivo birači upisani u izvadak iz popisa birača za to biračko mjesto.
Navedeni birači glasuju za liste izborne jedinice prema svom prebivalištu, a ako su pripadnici nacionalnih manjina tada za liste jedinice prema prebivalištu ili za kandidate u XII., ‘manjinskoj’ izbornoj jedinici.

Komentiraj

FOTO:Marko Prpic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.