13:30 Slovenski premijer Miro Cerar rekao je kako je njegova zemlja spremna podići ogradu na granici sa Hrvatskom, ako plan Europske unije propadne. Nakon sastanka Sigurnosnog vijeća u srijedu, Cerar je rekao da su, ako bude potrebno, ogradu spremni dići.

Europska unija i čelnici balkanskih zemlja prošlog su vikenda na mini sumitu dogovorili da će obuzdati ogroman prilje migranata strožim graničnim kontrolama.

Otkako je Mađarska zatvorila granicu sa Hrvatskom, u Sloveniju je ušlo više od 86 tisuća ljudi.

13:00 Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je kako bi većina Afganistanaca koji dolaze u Njemačku mogla biti poslana natrag u Afganistan. Dodao je kako je Njemačka i zemlje zapadne Europe uložila milijune eura pomoći Afganistanu, a poslalo su vojsku i policiju kako bi trenirala tamošnje snage.

Afganistanske vlasti složile su se kako bi stanovnici Afganistana trenali ostati i pomoći u izgradnji države. “Ljudi iz Afganistana koji dolaze ne mogu očekivati da će moći i ostati”, rekao je de Maiziere dodajući kako će slučajeve Afganisrtanaca pregledavati pojedinačno.

U utorak došlo 5.700 miganata, a u srijedu do 9 sati 2.700

U protekla dvadeset i četiri sata u Hrvatsku je ušlo 5.700 izbjeglica i migranata, a od ponoći do 9 sati njih 2.700 te su u dva vlaka tijekom noći i prijepodneva odvezeni prema granici sa Slovenijom, potvrdio je u srijedu novinarima u Opatovcu glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović.

„Evidentno je da proteklih dana u Hrvatsku ualzi manje izbjeglica i migranta nego što je to bio slučaj donedavno kada ih je ulazilo po 10.000, a u subotu i 11.500“, rekao je Domagoj Džigumović dodavši kako je međutim potrebno da protekne najmanje desetak dana kako bi se moglo govoriti o trendu smanjenja broja izbjeglica.

„Mi smo i dalje u punoj priravnosti za mogućnost prijema i 10.000 osoba“, naglasio je glasnogovornik koji je izvijestio i da je u prihvatnom centru u Opatovcu u 10 sati bilo petstotinjak migranata.

Na pitanje novinara o suradnji s srbijanskom policijom na prijelazu kod Bapske, Džigumović je kazao kako je suradnja dobra o čemu svjedoči i činjenica da na Bapskoj nema gužvi. „Čim nema gužvi, znači da je suradnja dobra. Sve osobe čim uđu preko Bapske smještaju se u autobuse i dovoze u prihvatni centar u Opatovcu“, rekao je.

Džigumović je također kazao kako se izbjeglice i migranti posljednja dva dana s istoka Hrvatske prema Sloveniji odvoze samo vlakovima, a prijevoz autobusima je obustavljen.

Slovenija: 3500 migranata prebačeno novim sustavom tranzita

Skoro tri i pol tisuće migranata prebačeno je od jučer popodne do rano jutros u srijedu u Sloveniju izravno vlakom u Dobovu, s tri kompozicije Hrvatskih željeznica koje su izbjeglice dovezle iz istočne Slavonije, a riječ je o novom sustavu tranzita o kojemu su se ovih dana dogovorile policije dviju država.

Prvi takav vlak u Dobovu je došao jučer popodne sa 1.100 izbjeglica, a tijekom noćnih i jutarnjih sati još dva.

Slovenska policija potvrdila je da je komunkacija s hrvatskim kolegama mnogo bolja nego ranije i da je novi sustav dogovoren i funkcionira, a hoće li se s njime nastaviti i idućih dana ovisno je o situaciji na terenu, pa će se o tome među ostalim raspravljati na današnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost koju je sazvao premijer Miro Cerar.

Novi je sustav prijelaza izbjeglica iz Hrvatske u Sloveniju mnogo humaniji prema samim migrantima koji su ranije dovođeni blizu granice vlakom, a onda pješačili tri kilometra od željezničke postaje Sutla do Dobove, te nakon toga još četiri sata pješačili do Brežica radi postupka registracije, praćeni slovenskom policijom na konjima, a često su hladne noći morali provesti na otvorenom.

Dogovorom hrvatske i slovenske policije postupak je sada mnogo brži i prihvatljiviji za obje strane. Nakon izlaska iz vlaka u Dobovi, migranti uđu u grijani prostor, gdje im se ponudi okrjepa, a onda ulaze u vlak Slovenskih željeznica koji ih odvozi za Šentilj, gdje se i registriraju, te čekaju na prelazak u Austriju.

  • S novim se postupkom čini se slaže i sindikat slovenskih policajaca čiji se članovi tuže na iscrpljenost zbog dugotrajnog rada s migrantima, te produženog radnog vremana koje zbog izbjegličke krize zna trajati 17 ili čak 26 sati bez prekida, pa su ranije prijetili i štrajkom.

U slovenskoj policiji isključuju međutim mogućnost da bi se novi model tranzitiranja izbjeglica primijenio i na drugim željezničkim prijelazima dviju država jer je situacija i dalje vrlo fluidna, a prema nekim informacijama se i Austrija priprema na restrikcije u primanju migranata iz Slovenije, što se do sada nije dogodilo.

O mogućim “crnim scenarijima” koji bi zahtijevali slanje većeg broja vojnika na granicu s Hrvatskom ili čak postavljanje fizičkih barijera popodne će se odlučivati na sastanku vijeća za nacionalnu sigurnost, ali se ne očekuju posebno dramatične odluke, posebno zato jer će prva video-konferencija ovlaštenih predstavnika vlada na migrantskoj “balkanskoj ruti”, kako je dogovoreno na mini-konferenciji u Bruxellesu, biti održana u četvrtak, kad će stanje s ispunjavanjem dogovorenog biti jasnije.

U međuvremenu Slovenija očekuje da će početi pristizati i jača financijska pomoć EU-a za njene napore s migrantima, a danas bi u Sloveniju trebali prispjeti i prvi policajci koje je kao pomoć slovenskoj policiji na granici, zajedno s opremom, obećala Njemačka.

Prema jutrošnjim podacima slovenske policije u zemlju je u zadnjih 12 dana ušlo 89.789 izbjeglica i migranata, a u Austriju ih je prebačeno 63.715.

Slovenska policija upozorava međutim da nije riječ o posve ažuriranim i najtočnijim podacima.

Komentiraj

FOTO:Petar Glebov/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.