Skoro tri i pol tisuće migranata prebačeno je od jučer popodne do rano jutros u srijedu u Sloveniju izravno vlakom u Dobovu, s tri kompozicije Hrvatskih željeznica koje su izbjeglice dovezle iz istočne Slavonije, a riječ je o novom sustavu tranzita o kojemu su se ovih dana dogovorile policije dviju država.

Prvi takav vlak u Dobovu je došao jučer popodne sa 1.100 izbjeglica, a tijekom noćnih i jutarnjih sati još dva.

Slovenska policija potvrdila je da je komunkacija s hrvatskim kolegama mnogo bolja nego ranije i da je novi sustav dogovoren i funkcionira, a hoće li se s njime nastaviti i idućih dana ovisno je o situaciji na terenu, pa će se o tome među ostalim raspravljati na današnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost koju je sazvao premijer Miro Cerar.

Novi je sustav prijelaza izbjeglica iz Hrvatske u Sloveniju mnogo humaniji prema samim migrantima koji su ranije dovođeni blizu granice vlakom, a onda pješačili tri kilometra od željezničke postaje Sutla do Dobove, te nakon toga još četiri sata pješačili do Brežica radi postupka registracije, praćeni slovenskom policijom na konjima, a često su hladne noći morali provesti na otvorenom.

Dogovorom hrvatske i slovenske policije postupak je sada mnogo brži i prihvatljiviji za obje strane. Nakon izlaska iz vlaka u Dobovi, migranti uđu u grijani prostor, gdje im se ponudi okrjepa, a onda ulaze u vlak Slovenskih željeznica koji ih odvozi za Šentilj, gdje se i registriraju, te čekaju na prelazak u Austriju.

  • S novim se postupkom čini se slaže i sindikat slovenskih policajaca čiji se članovi tuže na iscrpljenost zbog dugotrajnog rada s migrantima, te produženog radnog vremana koje zbog izbjegličke krize zna trajati 17 ili čak 26 sati bez prekida, pa su ranije prijetili i štrajkom.

U slovenskoj policiji isključuju međutim mogućnost da bi se novi model tranzitiranja izbjeglica primijenio i na drugim željezničkim prijelazima dviju država jer je situacija i dalje vrlo fluidna, a prema nekim informacijama se i Austrija priprema na restrikcije u primanju migranata iz Slovenije, što se do sada nije dogodilo.

O mogućim “crnim scenarijima” koji bi zahtijevali slanje većeg broja vojnika na granicu s Hrvatskom ili čak postavljanje fizičkih barijera popodne će se odlučivati na sastanku vijeća za nacionalnu sigurnost, ali se ne očekuju posebno dramatične odluke, posebno zato jer će prva video-konferencija ovlaštenih predstavnika vlada na migrantskoj “balkanskoj ruti”, kako je dogovoreno na mini-konferenciji u Bruxellesu, biti održana u četvrtak, kad će stanje s ispunjavanjem dogovorenog biti jasnije.

U međuvremenu Slovenija očekuje da će početi pristizati i jača financijska pomoć EU-a za njene napore s migrantima, a danas bi u Sloveniju trebali prispjeti i prvi policajci koje je kao pomoć slovenskoj policiji na granici, zajedno s opremom, obećala Njemačka.

Prema jutrošnjim podacima slovenske policije u zemlju je u zadnjih 12 dana ušlo 89.789 izbjeglica i migranata, a u Austriju ih je prebačeno 63.715.

Slovenska policija upozorava međutim da nije riječ o posve ažuriranim i najtočnijim podacima.

U Dobovu oko 3 sata stigao vlak s 1185 migranata

Treći putnički vlak u pratnji hrvatske policije, u kojem je bilo 1185 migranata, stigao oko 3 sata poslije ponoći na granični prijelaz za međunarodniželjeznički promet Dobova, priopćila je slovenska policija iz Novoga Mesta.

Nakon policijske procedure te medicinske i humanitarne skrbi na graničnom prijelazu, migranti su u pratnji slovenskih policajaca nastavili put prema Šentilju.

Hrvatske službe najavile su oko 7 sati dolazak još jednoga vlaka s migrantima u Dobovu.

U 5,30 sati u prihvatnom centru Brežice bilo je oko 2.800 stranaca, u privremenom centru u Dobovi oko 1800, a u novom prihvatnom centru u Dobovi oko 2.300 migranata, navodi slovenska policija.

Hrvatski vlak dovezao 1064 migranta u Dobovu

Putnički vlak iz Hrvatske je neposredno poslije ponoćidovezao prema hrvatskim izvorima 1064 migranta na granični prijelaz za međunarodni željeznički prometni u Dobovi, priopćila je slovenska Policijska uprava iz Novoga Mesta.

Migranti će nakon primljene medicinske i humanitarne pomoći u pratnji slovenske policije nastaviti put prema Šentilju.

U prihvatnom centru Brežice u 23 sata bilo je oko 3000 migranata, u privremenom centru u Dobovi oko 1800, a u novom prihvatnom centru u Dobovi oko 2300 migranata, priopćila je slovenska policija.

Komentiraj