Američki predsjednik Barack Obama pohvalio je “odvažnost” kancelarke Angele Merkel i Nijemaca u izbjegličkoj krizi, u razgovoru za subotnji broj dnevnika Bild.

“Mislim da su kancelarka Merkel i brojni Nijemci pokazali odvažnost u izbjegličkoj krizi”, rekao je američki predsjednik, ocijenivši da je pokazala kvalitete “pravog moralnog i političkog vođe”.

“Njemačka ne treba sama – ili s još ponekom zemljom – nositi čitav teret (krize)”, istaknuo je, dodajući da je “nedavni dogovor EU-a i Turske bio korak prema pravednijoj podjeli odgovornosti”.

Obama će u nedjelju posjetiti industrijski sajam u Hannoveru, na sjeveru Njemačke, a u ponedjeljak će se sastati s kancelarkom, francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, britanskim premijerom Davidom Cameronom i talijanskim Matteom Renzijem, s kojima će razgovarati o “važnim međunarodnim pitanjima”.

Američki predsjednik je istaknuo da je kancelarka zaslužna što Njemačka sada ima “veću ulogu” na međunarodnoj pozornici i nazvao je “presudnim” njezino sudjelovanje u pregovorima o iranskom nuklearnom programu i u pariškoj konferenciji o klimi.

Obama je bio pun pohvalnih riječi za njemačku kancelarku koju je nazvao i “čuvaricom Europe”.

Opisao ju je kao “pragmatičnu i usredotočenu na ono što je doista moguće ostvariti”.

“Što misli, to i govori. Kada kaže da će nešto učiniti, to i učini. Imam povjerenja u nju”, rekao je Obama zaključivši kako je “ponosan što ima Angelu za prijateljicu”.

Komentiraj

FOTO:EPA/JIM LO SCALZO
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.