Tijek događaja:

23:05 Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kazala je u četvrtak u New Yorku da Hrvatska i Srbija koje si zbog vala migranata međusobno blokiraju granicu trebaju što prije spustiti tenzije te početi rješavati migrantsku krizu u širem kontekstu, u partnerstvu s Europskom unijom i zemljama poput Turske.

“Tenzije između Hrvatske i Srbije su potpuno nepotrebne … mislim da treba što prije spustiti tenzije i početi rješavati problem, u partnerstvu s državama Europske unije, ali i s državama kao što je Turska”, rekla je Pusić u izjavi hrvatskim novinarima nakon sastanka s predsjedavajućim Opće skupštine UN-a Mogensom Lykketoftom.

“Problem izbjeglica treba riješiti u malo širem kontekstu i na malo duže vrijeme”, kazala je Pusić, dodavši da je to “problem i jednoj i drugoj zemlji, i neće se riješiti prebacivanjem krivnje”.

“Nama je jasno da Srbija ne zna što bi drugo nego da dovodi te izbjeglice na hrvatsku granicu, ali treba to prepoznati kao nešto što za nas isto nije lagano, da se u roku od jedne noći nosite s deset do dvanaest tisuća ljudi koji vam prelaze granicu”, dodala je Pusić. Više ovdje

23:00 Hrvatski autoklub javlja kako je od 22:10 sati za sav promet zatvoren granični prijelaz Tovarnik.

Na graničnom prijelazu Bajakovo propuštaju se teretna vozila s lako kvarljivom robom i ADR robom, a kolona teretnih vozila na izlazu iz Hrvatske je oko 11 km. Na ulazu u RH ne propuštaju se vozila srbijanskih registracijskih oznaka.

Za sav promet zatvoreni su granični prijelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina.

22:10 Na registraciju, zdravstveni pregled te smještaj u prihvatni centar u Opatovcu čeka nekoliko stotina izbjeglica, a stalno pristižu nove koje u Hrvatsku ulaze preko Bapske te danas ponovno i preko Tovarnika.

Kako se neslužbeno doznaje, u četvrtak navečer s druge strane graničnog prijeleza Tovarnik na ulazak čeka nekoliko tisuća izbjeglica.

Izbjeglice smještene u prihvatnom centru večeras je u ime Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj obišao zamjenik muftije Mevludin Arslani čestitavši vjernicima islamske vjeroispovjesti, koji čine golemu većinu među izbjeglicama, Kurban-barjam. Više ovdje

21:22 “Ne razumijem kuda ide Hrvatska. Ovo što radi je krajnje antieuropski i anticivilizacijski. Razumijem da je u tijeku kampanja u Hrvatskoj ali da nekom ovako sumanute ideje mogu padati na pamet, ne mogu da razumijem”, izjavio je Crnadak novinarima u Bijeljini gdje je tijekom dana boravio na gospodarskom sajmu.

Ne birajući riječi šef bosanskohercegovačke diplomacije svu je odgovornost za trenutačno stanje prebacio na Hrvatsku. “Što je sljedeći potez Hrvatske? Da stavi vojsku na granicu i proglasi mobilizaciju?”, kazao je Crnadak. Više ovdje

21:00 Srbijanski premijer Aleksandar Vučić gostovao je u četvrtak u Dnevniku RTS-a, gdje je rekao kako građani mogu biti mirni jer će se spor sa Hrvatskom riješiti u sljedećih nekoliko dana, te da će Srbija štititi svoje interese.

“Poznati sam pesimist, ali se usuđujem procijeniti da će se ovo pitanje riješiti u sljedećih nekoliko dana”, rekao je Vučić dodajući kako se danas nije čuo s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem – i to ne zato što bježi od razgoovra ili jer su mu potrebni politički poeni.

Vučić je naglasio kako Srbiju nitko nije okrivio za nastalu situaciju. “Naravno da ne snosimo nikakvu krivicu, ali teret i cijenu plaćamo i mi”, kaže. Naveo je kako Hrvatska praktično ne komunicira sa svojim susjedima. Podsjetio je tu na ‘svađu sa Slovencima oko prisluškivanja, svakodnevne protestne note s Mađarima…’ Više ovdje

20:43 Više slovenskih političara izjavilo je u četvrtak da i slovensko gopsodarstvo trpi zbog blokade na srbijansko-hrvatskoj granici koju je izazvao problem oko usmjeravanja izbjegličkog vala, a ministar vanjskih poslova Karl Erjavec tvrdi da bi Hrvatska u sporu sa Srbijom morala popustiti i da je spor povezan sa skorašnjim hrvatskim parlamentarnim izborima.

Erjavec je novinarima rekao da ga je još u srijedu nazvao srbijnski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i najavio da će Srbija uvesti protumjere ako Hrvatska do ponoći ne deblokira teretni promet sa Srbijom i da se to u četvrtak i ostvarilo.

Erjavec je dodao da mu je Dačić zajamčio da Srbija kontrolira stanje s izbjeglicama i zamolio za intervenciju zemalja EU-a kako bi Hrvatska ukinula blokadu.

“Mi bismo željeli da se sve rasplete da ne bi više bilo teškoća, naši se prijevoznici već tuže da nastaje gospodarska šteta”, kazao je Erjavec za Slovensku televiziju, a na pitanje tko bi u sadašnjoj situaciji morao popustiti odgovorio da očekuje kako bi granicu za promet morala otvoriti Hrvatska i da nije dobro što je to postalo tema hrvatskih predizbornih rasprava. Više ovdje

20:18 Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji odbio je primiti prosvjednu notu upućenu od strane Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije jer Hrvatska kvalifikacije navedene u noti „o diskriminatorskom karakteru mjera koje se mogu usporediti samo s mjerama poduzimanim u prošlosti, u vrijeme fašističke Nezavisne Države Hrvatske“ smatra krajnje uvredljivima, neprimjerenima i neprihvatljivima za komunikaciju sa susjednom zemljom, priopćili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Više ovdje

20:12 Državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic rekao je u četvrtak kako je uočeno da je Mađarska postavila ogradu na dijelu granice sa Slovenijom koja o tome nije bila unaprijed obaviještena.

“Noću smo prvi put primijetili aktivnosti na granici s Mađarskom. Dopremili su žicu i sličan materijal, o čemu nas susjedna država nije obavijestila”, potvrdio je Šefic u parlamentu raniju novinarsku informaciju. Više ovdje

20:00 RTL javlja kako bi tijekom večeri u Hrvatsku moglo ući i devet tisuća izbjeglica.

19:57 U prihvatni centar u Opatovcu cijeli dan stižu nove izbjeglice, a za razliku od prošlih dana, kad ih je u Opatovac najviše stizalo iz Bapske, danas ponovno stižu preko Tovarnika.

Do prihvatnog centra u Opatovcu izbjeglice se prevoze autobusima i policijskim kombijima, a prednost pri ulasku u centar imaju žene i djeca. Nakon dolaska u centar policija ih registrira i smješta u šatorsko naselje.

Po neslužbenim podatcima, kod Tovarnika na ulazu u Hrvatsku je nekoliko tisuća izbjeglica.

19:33 Sedam kamiona s hrvatskim tablicama odnosno robom koja je proizvedena u Hrvatskoj, od ponoći do četvrtka poslijepodne vraćeno je u Mađarsku, zbog zabrane ulaska hrvatske robe u Srbiju, priopćeno je na graničnom prijelazu Horgoš.

Za sve ostale kamione, i robu proizvedenu u drugim zemljama, nema zapreka za ulazak u Srbiju. Više ovdje

19:27 Mađarska Vlada uskoro bi trebala odlučiti hoće li zatvoriti svoju granicu sa Hrvatskom, kao što je to 15. rujna napravila i sa srpskom, rekao je u četvrtak predstojnik Ureda premijera Orbana Janoš Lazar na konferenciji za novinare.

Dodao je kako se učinkovita zaštita schengenskih granica može jamčiti samo potpunim zatvaranjem.

19:00 Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je u četvrtak da premijer Zoran Milanović kontinuirano provodi lošu i po Hrvatsku štetnu politiku, a da blokada granice sa Srbijom i onemogućavanje dolaska robe u Hrvatsku, dnevno košta između milijun i pol i dva milijuna eura.

Dodao je kako je Milanovićevo hinjenje i glumatanje velikog domoljublja u funkciji predizborne kampanje.

“Čini mi se da je gospodin Milanović, osim za te predizborne svrhe, generirao i proizveo rat koji nam u ovom momentu doista nije potreban. Vjerojatno je to rat u kojem je on trebao ispasti heroj, jer u nekim drugim ratovima nije ni sudjelovao”, izjavio je Karamarko novinarima u Hrvatskom saboru.

Sa Srbijom imamo puno više razloga biti u sukobu – od neraščišćenih definicija o Domovinskom ratu do Oluje, naglasio je . Više ovdje

18:15 Dolazak deset autobusa s izbjeglicama očekuje se oko 18 sati u baranjskom Petrovom selu, a Mađari su na granicu dovezli hummere sa strojnicama, javlja RTL.

Mađari su na granici sa Srbijom već podignuli ogradu s bodljikavom žicom, a isto rade na gradnici s Hrvatskom. Najavili su ogradu i na granici sa Slovenijom.

18:10 Na izvanrednoj konferenciji za novinare predsjednik HSP-a Daniel Srb u četvrtak je rekao da izlaz iz izbjegličke i migrantske krize vidi u podizanju ograda na granici sa Srbijom.

“Izgradimo zid što prije. Da smo to napravili na vrijeme, sve bi bilo u redu. Mogli bi se kontrolirati svi ulasci migranata, i ne bismo danas imali ovu tragičnu situaciju podizanja ograda prema Hrvatskoj s mađarske strane te opasnost da ostanemo iza schengenskog zida i da postanemo sabirni centar za migrante“, kazao je Srb. Više ovdje

16:57 Od početka izbjegličke krize u Hrvatsku je ušlo više od 51 tisuće izbjeglica, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova u četvrtak.

Tijekom današnjeg jutra na području Tovarnika i Iloka ušlo je nešto više od 3500 ljudi, a u prihvatnom centru u Opatovcu trenutno je nešto više od tisuću ljudi.

“Što se tiče protočnosti prometa na državnoj granici sa Srbijom i dalje se ne propuštaju sve kategorije vozila srbijanskih registracijskih oznaka, od čega su izuzeta teretna vozila koja prevoze lako kvarljivu i ADR robu”, objavio je MUP.

16:41 Ministar pravosuđa Orsat Miljenić, ministar branitelja Predrag Matić i zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović ocijenili su u četvrtak da izbjeglička kriza neće izazvati dugoročno narušavanje međudržavnih odnosa između Hrvatske i Srbije.

Na pitanje novinara hoće li se narušiti odnosi među državama, ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je da do dugoročnog narušavanja neće doći zbog toga što su susjedi orijentirani jedni prema drugima. Više ovdje

16:30 Rat riječima koji je izbio između Zagreba i Beograda u četvrtak zbog golemog priljeva izbjeglica preko hrvatske granice odveo je odnose dviju zemalja na najnižu razinu od vladavine Slobodana Miloševića, ocijenjuju svjetski mediji.

Dvije su zemlje preko noći jedna drugoj uvele sankcije, piše Reuters. Prvo je Srbija zabranila da hrvatska roba ulazi u zemlju, a Hrvatska odgovorila zabranivši ulazak vozilima sa srbijanskim tablicama u Hrvatsku.

Hrvatska, koja je od 1991. do 1995. ratovala protiv pobunjenih Srba koji su imali podršku Beograda, traži da Srbija prestane usmjeravati desetke tisuća izbjeglica samo u Hrvatsku, jer ne može izdržati takav njihov priljev, navodi Reuters. Blokada granice sa Srbijom pokušaj je pritiska Zagreba na Beograd, dodaje agencija. Više ovdje

14:53 Predsjednik Vlade Zoran Milanović obratio se javnosti neposredno nakon povratka iz Bruxellesa:

“Tokom dana sam najavio da ćemo dan kasnije otvoriti granice i da ćemo je opet zatvoriti ako ne vidimo da Srbija surađuje po pitanju dstribucije migranata.”

“Oni kupe izbjeglice na sjeveru i šalju ih kod nas. Devet tisuća u jednom danu je previše. I poruka je da to tako ne može! Neka osnuju kampove ili neka počnu ljude slati prema Horgošu. Zašto to ne rade? Jer imaju dogovor s Budimpeštom! Ta blokada nije bila diskriminacijska, nije bila protiv srbijanskih kamiona, već protiv svih!” Više ovdje

14:50 Srbija neće odgovarati na nove mjere hrvatske vlade, izjavio je u četvrtak srbijanski premijer Aleksandar Vučić uoči današnje izvanredne sjednice vlade.

Vučić je za B92 rekao da se na gospodarske mjere može odgovoriti gospodarskim mjerama, ali da, kako je rekao, “na ludilo ne možete reagirati nikako”.

Gostujući na TV B92 u povodu krize na granici Srbije i Hrvatske, Vučić je naglasio da Srbija ne želi odgovarati na odluku Hrvatske da onemogući ulaz srbijanskim vozilima i putnicima sa srbijanskom putovnicom.

“Srbija na sumanute mjere neće odgovarati. Mislili smo da je davno prošlo vrijeme kada se ulazilo u autobus i govorili ‘ti, ti i ti, ne možeš dalje’”, rekao je Vučić. Više ovdje

14:45 Udruge izvoznika i cestovnih prijevoznika, nekoliko tvrtki iz prehrambenog sektora i sindikat prehrambene industrije u četvrtak su upozorili da blokada prometa između Hrvatske i Srbije šteti hrvatskom gospodarstvu te zatražili da se što prije nađe rješenje kako bi se promet normalizirao.

Srbija je u noći na četvrtak odlučila uvesti protumjere zbog hrvatskog zatvaranja graničnog prijelaza Bajakovo za teretni promet te nakon ponoći počela blokirati ulazak hrvatske robe. Na to je odmah reagirala i Hrvatska te zabranila i putnički promet preko Bajakova. Više ovdje

12:30 Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je u četvrtak prosvjednu notu Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu zbog zabrane ulaska u Hrvatsku građanima s putovnicama i registarskim oznakama Srbije, objavljeno je na službenoj internetskoj stranici srbijanskog ministarstva.

“Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije uputilo je danas notu Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu u kojoj najoštrije prosvjeduje zbog mjera zabrane ulaska u Republiku Hrvatsku, koje nadležni organi primjenjuju prema nositeljima putnih isprava Republike Srbije i vozilima srpskih registarskih oznaka na graničnim prijelazima između Republike Srbije i Republike Hrvatske”, priopćeno je iz MSP-a. Više ovdje

Komentiraj