– Novih 742 izbjeglica i migranata pristiglo je u utorak ujutro oko tri sata u slovensku Dobovu vlakom u pratnji hrvatske policije, a tijekom jučerašnjeg dana skoro 4300, čime se broj izbjeglica i migranata koji su u Sloveniju ušli od sredine listopada popeo na oko 280.000.

Jučer je u slovenskiim izbjegličkim centrima bilo oko 500 ljudi, a prebacivanje njih i onih koji će doći tijekom današnjeg dana prema Austriji se nastavlja.

Trošak koji je Slovenija imala zbog izbjeglica i migranata od početka drugog izbjegličkog vala sredinom listopada pa do 9. studenog iznosio oko 6 milijuna eura, objavilo je slovensko ministarstvo financija. U to nije uračunat trošak državnih željeznica koje su u tom razdoblju obavile prijevoze migranata u vrijednosti 2,6 milijuna eura, niti troškovi postavljanja ograde, odnosno prepreka na granici s Hrvatskom.

Ministar  financija Dušan Mramor izjavio je u ponedjeljak da troškovi migracijske krize ostaju u okviru planiranih.

Vlada je u tu svrhu do sada izdvojila 12,5 milijuna eura iz stavke za migracije i iz proračunske rezerve, Europska unija dala je za te namjene 10,1 milijuna eura, a Europska razvojna banka (EDB) još 1,5 milijuna eura.

Slovenija za troškove izbjegličke krize računa i na nova europska sredstva, a sredstva za upravljanje krizom osigurana su i u proračunu za iduću godinu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.