Tijekom jučerašnjeg dana u Republiku Hrvatsku je ušlo 8 750 migranata, te je ukupan broj migranata koji je ušao u RH do 9 sati veći od 44 000. Najveći priljev migranata i dalje se očekuje na području Tovarnika i Iloka, izvijestio je jutros MUP.

Sinoć (22. rujna) oko 22.30 sati zatvoren je promet za sve vrste vozila na GP Bajakovo-Bartovci. Teretni promet preusmjeren je na GP Županja, dok je promet osobnih vozila i autobusa preusmjeren na GP Tovarnik. U privremenom prihvatnom centru Opatovcu nalazi se oko 2900 migranata, te se i dalje organizira njihov prijevoz do graničnih prijelaza.

Kako je jutros u vijestima javio HTV ispred kampa u Opatovcu non stop se povećava broj izbjeglica koji stižu iz naselja Bapska u 14 autobusa.

Izbjeglice uglavnom strpljivo čekaju na ulazak u šator prije kojega se moraju registrirati te ih mora pregledati liječnik. Zasad nisu zabilježene nikakve bolesti, izbjeglice se uglavnom žale na rane na stopalima, trudnice i stariji na iscrpljenost, a djeca imaju temperaturu.

Veliki problem su prevoditelji, nema ih dosta i to otežava cijelu situaciju, dodaje HTV.

Jučer kasno navečer ministar Ostojić novinarima je u Opatovcu kazao kako je u Hrvatsku ušlo 39 tisuća izbjeglica, a 32 ih je napustilo Hrvatsku. Jutros se ta brojka povećala i na preko 40 tisuća.

Promet s Bajakova preusmjeren na Tovarnik

Zbog izvanredne situacije na graničnom prijelazu Bajakovo, blokade prometa od strane vozača terenih vozila u Srbiji, promet osobnih vozila, autobusa i teretnih vozila do 7,5 tona preusmjeren je na granični prijelaz Tovarnik. Vozila iznad 7,5 t voze kroz BiH preko graničnog prijelaza Stara Gradiška.

Na graničnom prijelazu Bajakovo na izlazu je kolona teretnih vozila oko 9 km.

Za sav promet zatvoreni su granični prijelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina.

10:40 Mađarska vojska prema naredbi vlasti od ranog jutra postavlja bodljikavu žicu i ograde duž graničnog prijelaza kod Gole u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Granični prijelaz u Goli samo je 14 kilometara udaljen od ilegalnog prijelaza kod Botova, koji je već šesti dan jedna od najkorištenijih ruta za transfer izbjeglica i migranata iz Hrvatske u Mađarsku.

Namjeravaju li Mađari produžiti ogradu prema Botovu nije poznato, no ukoliko tako odluče mogli bi to učiniti vrlo brzo.

Iz Tovarnika je u 9.30 sati krenuo vlak s izbjeglicama za Botovo, koji bi trebao stići oko 13 sati. Po svemu sudeći, te bi izbjeglice trebale prijeći u Mađarsku bez problema, no za vlak koji bi iz Tovarnika trebao krenuti u 15 sati više ništa nije sigurno.

10:27 Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je, povodom jednostranog zatvaranja graničnih prijelaza od strane Republike Hrvatske, pismo čelnim ljudima Europske unije, priopćili su danas iz Ureda Vlade Srbije za suradnju s medijima, javlja Tanjug. Opširnije

10:25 Tijekom jučerašnjeg dana u Republiku Hrvatsku je ušlo 8 750 migranata, te je ukupan broj migranata koji je ušao u RH do 9 sati veći od 44 000. Najveći priljev migranata i dalje se očekuje na području Tovarnika i Iloka. U privremenom prihvatnom centru Opatovcu nalazi se oko 2900 migranata, te se i dalje organizira njihov prijevoz do graničnih prijelaza.
10:00 Ministar Ostojić je u Opatovu

 

9:15 Najveći broj izbjeglica istočnu granicu Hrvatske od utorka u noći prelazi u Bapskoj, dok u Tovarnik više ne ulaze u većem broju. Iz policije to pravdaju činjenicom da su migranti, iako su heterogena skupina, međusobno dobro povezani te komunciraju mobitelima. Stoga su sa stanjem u Hrvatskoj i onime što čini u prihvatu izbjeglica te gdje je najbolje prijeći granicu vrlo dobro upoznati još dok se nalaze u Srbiji i Makedoniji.

Policija također navodi kako nema problema s prihvatom izbjeglica iz Bapske, koje prisitžu u manjim skupinama, a dio ih se dovozi i autobusima.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.