Disciplinska komisija Europskog nogometmnog saveza (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) oduzimanjem jednog boda u natjecanju kvalifikacija za EURO 2016., zbog “rasističkog ponašanja”, odnosno kukastog križa koji je bio vidljiv na travnjaku splitskog Poljuda tijekom utakmice Hrvatska – Italija koja se igrala 12. lipnja ove godine, objavio je HNS.

Usto, HNS je kažnjen sa 100.000 eura, a iduće dvije domaće utakmice u UEFA-inim natjecanjima ponovno će igrati bez publike, kao što je bilo i protiv Italije. Usto, UEFA je odredila HNS-u da preostale domaće utakmice u ovim kvalifikacijama ne može igrati na stadionu Poljud, a Hrvatskoj je u ovom ciklusu preostao još samo jedan domaći susret s Bugarskom.

 

  • Ovo je najteža kazna koju je HNS dobio od svog osnutka.

 

Hrvatska je zbog izgreda huligana na utakmici Italija – Hrvatska u Milanu u studenom prošle godine bila kažnjena zatvaranjem jedne tribine i sa 80.000 eura, a zbog rasističkog ponašanja na susretu Hrvatska – Norveška igranom u ožujku ove godine u Zagrebu igranjem jedne utakmice bez gledatelja i sa 55.000 eura.

Hrvatska je usprkos oduzimanju jednog boda ostala na čelu skupine H sa 13 bodova, jednim više od druge Italije, a tri od treće Norveške.

Na EURO u Francuskoj plasirat će se dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od devet skupina, te najbolja trećeplasirana, dok će ostali trećeplasirani u dodatne kvalifikacije.

Hrvatska će sljedeću utakmicu u kvalifikacijama igrati 3. rujna na gostovanju kod Azerbajdžana.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.