Zimski tranzitni centar za izbjeglice u Slavonskome Brodu posjetilo je u petak izaslanstvo UNHCR-a koje je vodio asistent visokog povjerenika UN-a za izbjeglice George Okoth Obbo, koji je nakon obilaska centra zahvalio hrvatskoj Vladi na vrlo dobro organiziranome i humanom pristupu rješavanju izbjegličke krize te je pohvalio odluku da se zbog zimskih uvjeta osnuje takav tip kampa.

U izjavi za novinare Okoth -Obbo je potvrdio da sve osobe na izbjegličkoj ruti nemaju pravo na status izbjeglica, ali je istaknuo da sve osobe imaju pravo zatražiti azil i zaštitu.

“Razdvajanje osoba na izbjegličkoj ruti ne bi trebalo biti po državljanstvu, nego na osnovi međunarodnih zakona tko jest, a tko nije izbjeglica”, rekao je Okoth Obbo. Dodao je kako je njegova misija osigurati da  takav odnos prema izbjeglicama imaju i Hrvatska čiju je vladu posjetio danas i Slovenija, koju je posjetio jučer.

U vezi s novim pravilima o prolasku izbjeglica balkanskom rutom, Okoth Obbo je rekao kako je važno znati što se sada događa s osobama čiji je prolaz spriječen pojačanim nadzorom.

Izrazio je zabrinutost da bi se zbog novih pravila mogle razbiti izbjegličke skupine te pomaknuti na alternativne rute, čime bi se mogla ugroziti njihova sigurnost.

Komentiraj

FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.