12:45 Premijer Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka s predsjednicima saborskih klubova zastupnika da Hrvatska izlazi iz postupka arbitraže oko granice sa Slovenijom.

“Svi mislimo isto. Hrvatska ne može ostati u ovoj arbitraži”, rekao je premijer, dodavši da ga mora raskinuti, izaći iz njega i trenutno ga suspendirati.

Naglasio je pritom da će se Hrvatska držati međunarodnog prava, što će biti zahtjev vlade prema Hrvatskom Saboru da je obveže da postupa na taj način.

11:00 Premijer Zoran Milanović se u 11 sati susreo  s predsjednicima zastupničkih klubova parlamentarnih stranaka kako bi postigli konsenzus o sudbini sporazuma o arbitraži sa Slovenijom. Predstavit će im prijedloge koje će Vlada zatim poslati Saboru i vidjeti može li se o njima postići konsenzus. Sabor bi u srijedu trebao raspravljati o Vladinu prijedlogu, koji mora poduprijeti najmanje 101 zastupnik.

Odmah po završetku sastanka s predsjednicima klubova parlamentarnih stranaka, koji počinje u 11 sati, održati konferenciju za medije, najavljeno je iz Vlade. Uživo prijenos konferencije možete pratiti i na Nacional-u.

Sinoć su u najvećoj oporbenoj stranci HDZ-u dogovarali posljednje detalje uoči sastanka u Banskim dvorima. Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač rekao je da će HDZ ustrajati na tome da se bezuvjetno i trenutno stavi izvan snage Arbitražni sporazum između Slovenije i Hrvatske te očekuju da će biti postignut konsenzus o zaštiti nacionalnih i državnih interesa. Dogovor očekuje i čelnik najjače stranke u Istarskoj županiji, na čijem je području Savudrijska vala, Boris Miletić.

Da su bitno povrijeđeni arbitražni sporazum i temeljno načelo neovisnosti, nepristranosti i suzdržavanja strana u sporu – smatraju i u HAZU. U priopćenju navode kako je neprihvatljivim načinom utjecaja slovenskog arbitra na druge kolege – ugovoreni način arbitriranja izgubio svaki smisao za ispunjenje zadatka koji je povjeren arbitražnom vijeću.

Skandal je izbio u srijedu nakon što su u hrvatskim medijima objavljeni transkript i audio-zapis koji pokazuju da su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske. Prema audio zapisu razgovora Sokoleca i Drenik – arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji.

A zbog skandala u arbitražnom postupku o granici s Hrvatskom – slovenski šef diplomacije spreman je podnijeti ostavku. Tako je reagirao na prozivanje oporbenog čelnika Janeza Janše. Karl Erjavec je prvi slovenski dužnosnik koji je posredno priznao da su snimke spornog razgovora Sekolca i Drenik, koje su objavili hrvatski mediji, autentične.

Arbitražnom sudu u međuvremenu su poslani svi materijali. U Banskim dvorima odgovor na podnesak očekuju prije izvanredne sjednice Sabora. Predsjednica države još nije odlučila hoće li sudjelovati na toj sjednici.

Komentiraj