Slovenski slobodni umjetnik Marko Brecelj u srijedu je izveo prosvjedni performans pred zgradom općine u Kopru gdje  živi, istresavši iz građevinskih kolica 50.000 kovanica euro-centa, teških 120 kilograma.

Njegova predstavnica za medije pojasnila je da je tako izrazio neslaganje s  kulturnom politikom lokalnih vlasti. Općina je ove godine tradicionalnom  glazbenom festivalu koji organizira Breceljevo “Društvo prijatelja umjerenog napretka” dodijelile samo 500 eura, pravi sitniš u odnosu na stvarne  troškove organizacije te ljetne priredbe koja traje cijeli tjedan i obogaćuje turističku ponudu grada-luke.

Kantautor, pjesnik  i performer Marko Brecelj rodio se 1951. godine u Sarajevu, a vrhunac slave u bivšoj Jugoslaviji doživio je kao osnivač i frontmen slovenske  rok grupe “Buldožer”, u  70-im i  80-im godinama prošlog stoljeća.

Ističe se društveno angažiranim performansima kojima upozorava na društvene probleme.
Za ploču “Cocktail” za koju je aranžmane napisao skladatelj Bojan Adamič Brecelj je 1974. dobio nagradu “Sedam sekretara SKOJ-a” koje se u vrijeme bivše države dodjeljivala najperspektivnijim mladim  stvaraocima.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.