Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić uputio je u srijedu iz Prihvatnog centra u Opatovcu poziv na zajedničko europsko rješenje krize s izbjeglicama, kojih je u proteklih tjedan dana na putu za zapadnu Europu u Hrvatsku ušlo 44.000.

“Nemojte da se patimo, ovo je mučenje svih i mučenje jedne po jedne zemlje, umjesto da se organizira uredan humanitarni koridor i da se sve riješi”, poručio je Ostojić.

Dodao je kako se izbjeglice, koje u Hrvatsku ulaze preko Bapske, autobusima prevoze do prihvatnog centra u Opatovcu.

“Otvorili smo dva polja u prihvatnom centru na kojima će se vršiti medicinska trijaža i sigurnosna provjera. Ovo predugo traje i moramo ih maknuti s prostora ispred ulaza u prihvatni centar kako ne bi stajali na suncu ali i kako bi cijeli prostor mogli očistiti i dezinficirati”, rekao je Ostojić.

Na pitanje novinara o stanju na Bajakovu, Ostojić je izjavio kako taj granični prijelaz što se tiče Hrvatske nije zatvoren ni za putnički ni za autobusni promet.

“Nažalost, došlo je do pobune vozača na srpskoj strani koji odbijaju da se uvede red i osigura putnički promet. S obzirom da nema sposobnosti da se to riješi na srpskoj strani nastao je krkljanac koji ne reguliraju niti ga rješavaju. To je vjerojatno metoda pritiska na Hrvatsku kako bi otvorili kamionski promet”, ocjenio je Ostojić.

Rekao je kako je Hrvatska u međuvremenu otvorila granične prijelaze Tovarnik i Gunja za putnički promet.

“Hrvatska Vlada je donijela odluku da se puštaju kamioni s pokvarljivom robom ali njihove kolege na srbijanskoj strani kažu ili svi, ili nitko”.

Komentirajući navode iz Srbije kako srbijanske vlasti nemaju veze s usmjeravanjem izbjeglica prema Hrvatskoj, Ostojić je rekao kako je noćas preko Bapske u Hrvatsku ušlo 3.500 osoba. “I kad mi netko kaže da taj prijelaz netko može naći tek tako… Ja sam stari izviđač i teško bih ga pronašao. A ovdje su organizirani autobusi koji dolaze na sto metara do prijelaza na kojem nema niti jednog srpskog policajca”, ustvrdio je.

Srbijanskim vlastima Ostojić je poručio da “sve to što rade, samo rade i dalje ali na lijepom, urednom i finom prijelazu Horgoš na mađarskoj strani”.

Novinare je zanimalo tko financira boravak izbjeglica u Hrvatskoj na što je Ostojić odgovorio kako u Hrvatsku do sada nije stigla nikakva financijsku pomoć EU za izbjeglice. “Otvoreni su od prvoga dana razgovori. Poslani su svi zahjtevi. Ono što je istina je da u ovom tenutku trošimo robne rezerve Republike Hrvatske”, rekao je potpredsjednik Vlade u Prihvatnom centru u Opatovcu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.