Početkom proteklog tjedna u političkim i PR krugovima bliskim HDZ-u počele su se plasirati tvrdnje da je premijer Zoran Milanović raskinuo suradnju sa svojim američkim konzultantom Alexom Braunom. Te su se tvrdnje isprva počele plasirati suzdržano, kroz formu raspitivanja nekih savjetnika Tomislava Karamarka je li ta informacija točna. Ubrzo su te tvrdnje počeli prenositi brojni desno orijentirani internetski portali kao provjerenu činjenicu.

Tu su informaciju u SDP-u odmah demantirali, doduše neslužbeno, ali zanimljivo je da se informacija o raskidu Milanovića i Brauna proširila iz HDZ-a, i to iz više izvora. Prema jednoj verziji, izvor iz HDZ-a koji tvrdi da je to čuo od osobe bliske glasnogovorniku Vlade Nikoli Jeliću, tvrdi da je Braun bio nezadovoljan jer je Milanović svojom retorikom „skrenuo udesno“, odnosno da se počeo previše ulagivati desnom biračkom tijelu i centru, iako još nije uspio pridobiti glasače s lijevog političkog spektra. Konkretno, tvrdi se čak da je izjavu „mi ili oni“, zbog koje se Milanović našao na udaru HDZ-a i dijela javnosti, osmislio upravo Braun koji je time želio mobilizirati lijeve birače.

Drugi izvor iz HDZ-a, pak, tvrdi da su se Milanović i Braun razišli radi financijskih razloga, odnosno zbog toga što SDP američkom konzultantu nije podmirio dosadašnje troškove. U SDP-u su rekli da ni jedna ni druga verzija naprosto nisu točne, a toliko zanimanje HDZ-u bliskih lobista za Alexa Brauna tumače činjenicom da su u panici jer njegov rad daje opipljive rezultate.

Komentiraj