Deseci tisuća ljudi, domaćih i stranih hodočasnika, pripremaju se za proslavu Božića u Svetoj Zemlji, a vrhunac će biti tradicionalna polnoćka u Isusovom rodnom mjestu.

Turisti iz cijeloga svijeta doputovali su u Izrael i na palestinska područja, objavilo je izraelsko ministarstvo turizma. Očekuje se, međutim, da će ih biti nešto manje nego prošle godine zbog vala nasilja u regiji. Konačne brojke Izraelci će objaviti poslije blagdana.
Kršćani iz Izraela i Zapadne obale, koji čine dva posto stanovništva, i iz Pojasa Gaze, gdje ih je samo 0,1 posto, također će sudjelovati u božićnom slavlju u Betlehemu, Nazaretu, Jeruzalemu i drugdje.
Izrael je ublažio ograničenja za putovanja palestinskim kršćanima.
Latinski jeruzalemski patrijarh Fuad Tual povest će u četvrtak tradicionalnu procesiju od Jeruzalema do obližnjeg Betlehema. Crkvena zvona će se oglasiti u povijesnoj jeruzalemskoj kršćanskoj četvrti. Procesija će u Betlehem stići popodne.
Tual će navečer predvoditi polnoću u bazilici Rođenja Isusova. Nazočit će joj i palestinski predsjednik Mahmud Abas.
Gradonačelnica Betlehema požalila se da je zbog nasilja među Izraelacima i Palestinacima samo 40 posto hotelskih kapaciteta u gradu popunjeno.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.