Slovenski europarlamentarac Ivo Vajgl komentirao je u četvrtak objavu audio snimaka razgovora dosadašnjeg slovenskog arbitra u arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca i dužnosnice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik kao “neetički” i “kriminalni” čin, koji, po njegovoj ocjeni, kompromitira hrvatsku stranu.

Prisluškivanje stranih diplomata na međunarodnim vezama u inozemstvu je kriminalni i neetički čin, kazao je Vajgl u telefonskom razgovoru za Slovenski radio, dodajući da se u svijetu raširio običaj prisluškivanja svega i svačega.

“Šampioni u toj raboti su Amerikanci, ali ni njima ne bi palo na pamet da povodom toga sazovu tiskovnu konferenciju i hvale se prisluškivanjem”, kazao je Vajgl.

 

  • Dodao je kako je uvijek upozoravao na “posebnu etiku” hrvatske strane koja je, po njegovim riječima, kršila dogovore sa Slovenijom.

 

Vajgl je rekao da Slovenija na to mora reagirati hladno i racionalno i uzeti takvo ponašanje Hrvatske “u obzir”, ali i međunarodnim forumima slati obavijesti o nedopustivnosti takve prakse.

Slovenija bi, ocijenio je Vajgl, morala povodom najnovijeg slučaja povesti računa o pojavama neprihvatljivog ponašanja u slovenskoj diplomaciji i politici kad je riječ o sigurnosti i samozaštiti, inzistirajući na zrelosti osoba koje ulaze u državni aparat, te povesti više računa o zaštiti svojih nacionalnih interesa.

Vajgl je rekao da zbog otkrivenog nedopustivog ponašanja ostavke moraju dati Sekolec i Drenik, a na pitanje da li bi zbog tog skandala još netko u slovenskoj politici morao odstupiti nije dao jasan odgovor.

Vajgl je jedan od najiskusnijih slovenskih diplomata, koji je karijeru započeo još u vrijeme bivše Jugoslavije, a jedan je i od najiskusnijih slovenskih političara kad je riječ o komunikaciji s medijima, jer je i sam u mladosti počeo kao novinar.

Vrhunac karijere doživio je prije desetak godina kao savjetnik tadašnjeg predsjednika Janeza Drnovšeka, a 2008. bio je nekoliko mjeseci ministar vanjskih poslova u vladi tadašnjeg premijera Antona Ropa.

Bio je član više političkih stranaka, a na posljednjim izborima za Euuropski parlament izabran je na listi Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), koju vodi Karl Erjavec, sadašnji ministar vanjskih poslova.

Komentiraj

<
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.