Hrvatski pisac i novinar Ivica Đikić ovogoišnji je dobitnik književne nagrade “Kočićevo pero” koju dodjeljuje zaklada “Petar Kočić” Banja Luka-Beograd, priopćeno je u srijedu iz banjolučkog sjedišta te zaklade.

Đikiću je nagrada namijenjena zbog visokih dostignuća u suvremenoj književnosti za djelo “Ponavljanje”.

“Kada neko djelo u doba opće svjetske pomutnje uspije zaokupiti našu pozornost, uzbuditi nas i makar na kratko ispuniti svjetlošću neke nove nade, onda je to valjani dokaz da je umjetnost upravo baklja koja će nas sačuvati od tame”, stoji u obrazloženju zaklade koje potpisuje njezin predsjednik Nikola Vukolić.

Iz zaklade podsjećaju kako je u svom novom romanu Đikić ispričao priču o suvremenom čovjeku koji se sve teže snalazi u svijetu zahvaćenom općim otuđenjem i dehumanizacijom.
Takav čovjek postaje sve udaljeniji i od onih koji bi mu trebali biti najbliži.

“‘Ponavljanje’ Ivice Đikića je dobro napisano djelo koje posjeduje dvije istaknute kvalitete: zanimljivost pripovjedanja i literarno umijeće koje u nama budi želju da se s ovim ‘ponavljačem’ što češće susrećemo”, ističe Vukolić.

Nagrada “Kočićevo pero” Đikiću će biti svečano uručena 13. studenog na sajmu knjiga “Interliber” u Zagrebu.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.