Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić odustao je od kandidature za predsjednika Vrhovnog suda radi, kako je objasnio u pismu koje je uputio predsjednici države Kolindi Grabar Kitarović, pritisaka kojima je izložen zbog poznanstva sa Zdravkom Mamićem.

“Želim Vas obavijestiti da odustajem od kandidature iz razloga što ne želim otežavati Vašu poziciju. U posljednjih nekoliko tjedana izložen sam orkestriranim i naručenim napadima u medijima, a zbog dvadesetogodišnjeg poznanstva sa notornim Zdravkom Mamićem”, stoji u pismu koje je Turudić uputio hrvatskoj predsjednici.

Mamiću, kako je naveo, nikada nije pogodovao niti je sudjelovao u donošenju niti jedne odluke koja bi se njega ticala, ali je, s obzirom na te navode, kao sudac Odjela za USKOK podvrgnut sigurnosnim provjerama za koje je dao pristanak. Kao naručitelje je “prepoznao ljude iz političkog života koji imaju bitno dublje odnose ne samo s imenovanim nego i sa puno većim brojem osoba protiv kojih se vode kazneni postupci”.

“Ponosan sam što mi se kao glavni ‘krimen’ u dvadeset šestogodišnjoj sudskoj praksi stavlja samo to, a pritom se zanemaruju činjenice da sam vodio niz složenih kaznenih postupaka zbog kojih smo moja obitelj i ja bili pod višegodišnjom policijskom zaštitom, a istovremeno i višegodišnje obnašam dužnost predsjednika brojem i složenošću predmeta najopterećenijeg suda u RH, kao i da sam hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, nositelj Spomenice domovinskog rata predsjednika dr. Franje Tuđmana 1990. i 1992. i odlikovanja Redom hrvatskog pletera”, ističe Turudić u pismu koje je poslao i hrvatskim medijima.

Predsjednici Republike zahvalio je što ga je uvrstila u red kandidata za predsjednika Vrhovnog suda RH, te poručio da će se “i nadalje truditi kao i do sada obnašati svoju dužnost profesionalno i pošteno radi vlastite ispunjenosti, a za dobrobit RH”.

Komentiraj

FOTO:Hina
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.