Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Tepeš (HSP AS) rekao je u srijedu u Karlovcu odgovarajući na pitanje je li ustaša kako danas ne postoje ni ustaše ni neustaše, dodajući da se rodio 1980. pa ne zna kako bi “nazvao to pitanje”.

“Ustaški pokret nastao je 1929., nestao 1945. te je i sam poglavnik u emigraciji osnovao HOP (Hrvatski oslobodilački pokret) i više se nije nazivao ustaškim imenom”, rekao je Tepeš u Karlovcu uoči proslave Dana županije.

“Meni gospodin Zoran Milanović, očito nervozni gubitnik, mora dokazati kojim je to metrom mjerio je li netko lažno nešto osudio ili nije. Ja sam rođen 1980., moj otac 1952. pa ne znam kako bih nazvao pitanje kada me se 2016. pita jesam li ustaša”, dodao je.

Ustvrdio je kako je to povijest, a ono što se radi na današnjoj političkoj sceni je- dirigirano. “Imam osjećaj da je Pupovac dirigiran od Vučića, jer Vučić se u Beogradu u predizbornoj kampanji osvrnuo na 10. travnja, Dan NDH, a sve po staroj tezi nabijanja kolektivne krivnje, što ja nikako i nikada neću prihvatiti”, rekao je Tepeš.

Smatra da se u Jasenovcu 22. travnja trebalo pokazati zajedništvo i tako odati počast žrtvama te osuditi zločince i zločine, zajedno poslati poruku mladima da se takvi zločini nikada više ne smiju ponoviti.

Dodao je da isto tako od saborskog zastupnika Milorada Pupovca očekuje da bude na komemoracijama na Ovčari, u Borovu Selu, Škabrnji, Voćinu i Đelekovcu. “Moramo pokazivati da su sve žrtve jednake i vidjeti poštuju li oni sve žrtve ili samo žrtve politiziraju, što je jako, jako žalosno”, rekao je.

Na pitanje što bi poručio onima koji slave 10. travnja, dan kada je 1941. godine proglašena Nezavisna Država Hrvatska, Tepeš je odgovorio kako nije vidio da je itko slavio taj dan, a na primjedbu da su društvene mreže bile pune čestitaka, odgovorio je pitanjem tko je on da ikome išta poručuje.

“Danas je 2016. godina, punoljetni su oni koji su rođeni 1998. godine. To je povijest. I tko sam ja da ikome išta poručujem? Rođen sam 1980. godine i znam koji su moji datumi: 30. svibnja kao dijete pamtim kao Dan državnosti, 25. lipnja je moj datum, 8. listopada, ali i 23. kolovoza. To je Dan totalitarnih režima, gdje se zalažemo da to bude dan komunizma, te, naravno, 5. kolovoza i 18. studenoga. To su datumi koje obilježavamo i slavimo”, istaknuo je Tepeš.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.