Ekonomski strateg i zastupnik MOST-a nezavisnih lista Ivan Lovrinović gostovao je u petak u Dnevniku Nove TV, gdje je rekao kako stvari među Domoljubnom koalicijom i MOST-om ne funkcioniraju na principu ucjena.

“Kada ste s nekim partner onda je vrlo važno reći što mislite. Pa nekome se to svidjelo ili ne, ali vrlo je važno držati se onoga što smo kao partneri potpisali jer od nekih temeljnih stvari ne smijemo odstupiti. To smo obvezni prema građanima, a to smo i potpisali”, objasnio je i dodao da ponekad to u javnosti ne izgleda ‘tako dobro’.

“Naravno, ima i pojedinaca koji se ponekad jave kao remetilački faktor”, dodao je. Objasnio je pozadinu današnjeg napuštanja sabornice zastupnika MOST-a. Kaže kako su predsjedniku Sabora Reineru rekli da neće prihavtiti izvješće HNB-a za 2014. godinu, na što je Reiner rekao da će on uputiti zahtjev Odboru za ustav i zakonodavstvo da se informira oko toga. Tada su oni, kaže, napustili sabornicu.

Lovrinović kaže kako u pozadini priče nije želja MOST-a da se oslabi pozicija guvernera HNB-a i omogući njegova lakša smjena. “Mora se povećati transparentnost njezinog poslovanja, upravo sa dobrom praksom kako to radi Europska središnja banka. Dakle, mi ne želimo ni na koji način stavljat se u poziciju da naređujemo – morate raditi ovo ili ono. Jer HNB, kao i svaka druga središnja banka ima svoju autonomiju i o tome treba voditi računa. Mi imamo pravo znati što se događa, kakav je financijski izvještaj, pitati razne stvari…”, objasnio je.

Poručio je i kako vrlo brzo očekuje konkretne zakonske prijedloge Vlade u Sabor. “Bit će sigurno važnih tema u Saboru, novih zakona i naravno da građani očekuju da se uhvatimo u koštac s onim temama koje su zaista važne”. Na kraju je kazao kako su prijedlog proračuna tek danas dobili u Klub, te kako će o njemu početi raspravljati sljedeći tjedan.

Komentiraj