Znanstvenik Ivan Đikić danas je gostovao u emisiji HRT-a ‘Nedjeljom u 2’, gdje je otkrio kako je znatiželjan, ispunjen i sretan – energiju crpi iz rada, obitelji i prijatelja, a spava samo dva do tri sata na dan. Trenutno vodi dva laboraorija, Frankfurt i San Francisco, s 250 ljudi.

“Ja kao lider radim svoj posao, svatko u mome timu ima svoju odgovornost, a kritično razmišljanje nije svađanje – nego put da se dođe do boljeg rješenja”, rekao je Đikić. U San Francisco se nakon Švedske i Njemačke preselio kako kako bi djeci priuštio novo životno iskustvo. Njegove tri kćerke pohađaju javnu školu. Tamošnje škole, dodao je – djeci daju bazično znanje, a onda im daju slobodu da se bave onim što ih najviše zanima.

Đikić kaže kako su škole preslika društva, te kako uživa u radu s mladima. Smatra kako djeca koja sebe ne ostvare do 25. godine – izgube svoje talente. Đikić je kazao kako ga je zgrozio podatak da je Hrvatska u posljednjih 10 godina izgubila 68 tisuća djece u osnovnim školama (za 17 njih posto razlog je iseljavanje roditelja).

“Obrazovanje i znanost moraju biti depolitizirani. Obrazovanje djece ne smije biti igračka političara”, kazao je Đikić koji je pozvao premijera, Vladu i sve politčke stranke da na tome porade. U Kurikularnoj refomi ima jako dobrih rješenja, iako nije idealna. Na njoj je radilo 500 stručnjaka uz puno entuzijazma i barem bi se to trebalo cijeniti. Na to politka ne smije pljunuti bez razmišljanja. Trebaju naći novo rješenje, a ne da mi dvije godine čekamo, a reformu će opet raditi – političari”, poručio je.

Objasnio je da obrazovni okvir mora djeci omogućiti da čitaju. “Ako netko pročita jednu Marulićevu knjigu i u njoj uživa, više će rezultata imati nego da pročita njih 10 nasilu”, ističe Đikić dodajući kako bi problem kurikularne reforme stručnjaci riješili za dva mjeseca, pod uvjetom da se politika makne.

Razočarao se, kaže, u premijera Andreja Plenkovića, jer u obrazovanju nije pokazao proeuropski standard. Đikić je komentirao i plagiranje, prema kojem ima nultu toleranciju. “Hrvatska ima najgoru statistiku u Europi – po broju dokazanih plagijatora u vlasti”, rekao je Đikić dodajući da premijeru zamjera jer je o njemu govorio neistinw – ‘da je osobno slao mailove oporbi i da je nečiji ‘eksternaizirani savjetnik’.

Zamjera i rektoru Sveučilišta u Splitu koji ga je lažno optužio za sukob interesa, a štitio je “ministra koji je vlastitim projektima dodijelio sredstva iz vlastitog proračuna”. Smatra da ljudi i društvo mogu puno učiti od bakterija, koje imaju najbolju ‘inteligenciju’ prilagodbe. “Ljudski rod je najinteligentniji, ali smo sami sebi postali najveći neprijatelji. Mi svojom ignorancijom i arogancijom dovodimo sami sebe u opasnost”, poručio je ugledni znanstvenik.

“Djeci ne trebaju privatne škole i skupe večere. Najveće bogatstvo koje djeca trebaju je vrijeme, da boravimo s njima maksimalno koliko možemo”, zaključio je Đikić.

Komentiraj