Italija istražuje je li Islamska država umiješana u organizaciju prijelaza priljeva desetaka tisuća migranata preko Sredozemlja, izjavio je u srijedu ministar pravosuđa Andrea Orlando.

Migracijska ruta iz Turske prema Grčkoj prekinuta je otkad su EU i Ankara u ožujku potpisale sporazum o zaustavljanju migranata, no stotine ljudi i dalje svakodnevno stižu u Italiju, većinom iz Libije.

Kriminalne bande iskoristile su kaos u Libiji da bi u stotinama dolara naplatile ilegalna putovanja Sredozemljem svima onima koji su u potrazi za boljim životom u nekoj od europskih zemalja, a riječ je većinom o stanovništvu subsaharske Afrike.

“U tijeku je istraga čiji je cilj doznati imaju li džihadisti Islamske države ključnu ulogu u kontroliranju i realizaciji odlaska migranata prema Italiji”, izjavio je pred parlamentarnim vijećem talijanski ministar pravosuđa Andrea Orlando.

Kazao je i da su podaci istrage o ulasku imigranata i aktivnostima europske agencije Europol tajni. Istaknuo je da je pitanje delikatno, a rizik velik, no da postoji sumnja da militanti nastoje utjecati na to kamo u Italiji usmjeriti migrante.

Militantne grupe su u Europu, među migrantima, prokrijumčarile i svoje članove, rekla je svojedobno njemačka kancelarka Angela Merkel.

Iz Libije u Italiju migranti se najčešće šalju gotovo u potpunosti trošnim i opasnim plovilima. Samo ove godine na putu prema Europi utopilo ih se 4027, od čega tri četvrtine u Sredozemlju, izvijestila je u utorak Međunarodna organizacija za migracije, što je povećanje od 35 posto u odnosu na prvih sedam mjeseci 2015.

Više od 257.000 migranata  i izbjeglica ove je godine ušlo u Europu morskim putem, stoji u priopćenju IOM-a.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.