Istražni sud u Madridu u ponedjeljak je odbio izručiti 72-godišnjeg Vinka Sindičića uhićenog 9. siječnja u gradu Burgosu na sjeveru zemlje jer je tročlano sudsko vijeće smatralo da ga Španjolska nije dužna izručiti Hrvatskoj ako ga za lažno svjedočenje i prijavu kaznenog djela ne traži Njemačka na čijem teritoriju je održano suđenje i navodno kazneno djelo.

Objavljujemo kronologiju slučaja Sindičić.

2008.- Sindičić u svojstvu svjedoka tvrdi da je suradnik UDBA-e Krunoslav Prates dao ključ od garaže Perkoviću, prije nego je ondje ubijen emigrant Đureković. Prates u Münchenu osuđen na doživotni zatvor.
2009. – Njemačka izdala uhidbeni nalog za Perkovića i Mustača.

2013.

28.lipnja – „Lex Perković“, hrvatska vlada odlučila da će izručivati samo osobe koje se terete za zločine počinjene nakon 7.kolovoza 2002.

1.srpanj – Hrvatska ulazi u EU, obvezuje se na izručenje svojih državljana u skladu s europskim uhidbenim nalogom.

20. prosinca – Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci donosi rješenje o provođenju istrage zbog sumnje da je svjedok Sindičić dao lažni iskaz i lažno prijavio kazneno djelo na suđenju u Münchenu.

2014.

24. siječnja – Hrvatska izručila Perkovića Njemačkoj.

6.veljače – raspisana međunarodna tjeralica za Sindičićem.

17.listopada – počelo suđenje Perkoviću i Mustaču u Münchenu.

2015.

9. studenog –  Sindičić uhićen u centru Burgosa s hrvatskom putovnicom i talijanskom osobnom iskaznicom, 20 mjeseci nakon raspisivanja tjeralice. Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo izrazio zadovoljstvo uhićenjem.

10. studenog –  Sindičić sproveden na istražni sud u Madrid gdje odbija izručenje Hrvatskoj. Sud ga šalje u zatvor do odluke o izručenju.

17. studenog –  Državna odvjetnica Carmen Monfort tvrdi da nema prepreke izručenju u skladu s europskim uhidbenim nalogom. Istražni sudac Ismael Moreno donosi odluku o izručenju.

1. prosinca – Sindičićev odvjetnik iz Burgosa, Juan-Manuel García-Gallardo, ulaže žalbu na odluku. Slučaj odlazi na višu instancu Istražnog suda u Madridu.

4. prosinca – Sudac više instance Alfonso Guevara Marcos poništava odluku suca Morena jer u njegovoj presudi nedostaje pravno objašnjenje za odbijanje argumenata Sindičićevog odvjetnika i jer spominje samo lažno svjedočenje a ne i lažnu prijavu kaznenog djela, što stoji u dokumentu poslanom iz Rijeke.

14. prosinca – Ismael Moreno nadopunio argumentima svoju presudu, ponovo traži izručenje Sindičića Hrvatskoj.

23.prosinca – odvjetnik ponovno uložio žalbu. Tvrdi da Sindičić ne može odgovarati u Hrvatskoj za navodna kaznena djela počinjena u Njemačkoj. Njemačka ne traži izručenje Sindičića.

4.siječnja – Sudac više instance Istražnog suda Guevara Marcos odbija izručiti Sindičića Hrvatskoj. Sindičić izlazi na slobodu iz istražnog zatvora.

7.siječnja – Španjolska državna odvjetnica Carmen Monfort kaže kako je konačna odluka korektna, nema primjedbi.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.