U svakoj petoj japanskoj tvrtki zaposlenici rade toliko sati dnevno da im ozbiljno prijeti smrt od prekomjernog rada, pokazala je nova vladina studija.

Stotine smrtnih slučajeva povezanih s prekomjernim radom – od moždanog udara, srčanog udara do samoubojstva – svake godine se bilježe u Japanu zajedno s nizom teških zdravstvenih problema, zbog čega se podižu tužbe i poziva na rješavanje tog problema.

Ta je studija dio prve japanske bijele knjige o “karoshiju” ili smrti zbog prekomjernog rada koju je odobrila vlada premijera Shinzoa Abea prošli tjedan.

Dok se imidž japanskog zaposlenika koji provodi veliku većinu vremena na poslu polako mijenja, mnogi i dalje rade puno više sati u usporedbi sa svojim kolegama u drugim zemljama.

Prema podacima 22,7 posto tvrtki ispitanih između prosinca 2015. i siječnja 2016. priopćilo je da dio njihovih zaposlenika ima više od 80 prekovremenih sati mjesečno, što je službeni prag rizika od smrti zbog prekomjernog rada.

U izvješću se dodaje da 21.3 posto japanskih zaposlenika u prosjeku tjedno radi 49 ili više sati, što je puno više od 16,4 posto koliko je zabilježeno u SAD-u, 12,5 posto u Britaniji i 10,4 posto u Francuskoj.

Komentiraj