Požar u gradu Fort McMurrayu u kanadskoj pokrajini Alberti mogao bi koštati osiguravatelje 9 milijardi kanadskih dolara (6 milijardi eura), što bi bi bila dosad najskuplja kanadska prirodna katastrofa, pokazalo je istraživanje Banke Montreala (BMO).

Analitičar BMO-a za tržišta kapitala Tom Mac Kinnon izjavio je da ta brojka predstavlja najgori mogući scenarij na temelju usporedbi s požarom u Slave Lakeu u Alberti 2011. Osiguravatelji su za taj požar morali isplatiti 700 milijuna kanadskih dolara, a požar u Fort McMurrayu je veći i nekretnine su vrijednije.

“Budući da je Fort McMurray gotovo deset puta veći od Slave Lakea, katastrofa iste jakosti koja je pogodila gotovo cijeli Fort McMurray mogla bi doći do 9 milijardi kanadskih dolara osiguranih industrijskih gubitaka”, rekao je MacKinnon.

Međutim, kazao je da bi se “razumnija procjena” mogla kretati između 2,6 milijardi (1,77 milijardi eura) i 4,7 milijardi kanadskih dolara (3,2 milijarde eura), što je i dalje najveća brojka u kanadskoj povijesti.

U kanadskoj pokrajini Alberti proglašeno je izvanredno stanje u srijedu zbog velikiog požara koji je poharao Fort McMurray, na sjeveru. Zbog jakih vjetrova vatra bi se mogla nastaviti širiti nakon što je progutala oko 1.600 zgrada i izazvala u utorak najveću evakuaciju u povijesti pokrajine.

Vatra se proširila na preko 10.000 hektara. Gradska vodovodna infrastruktura teško je oštećena pa su gradske vlasti izdale nalog kućanstvima za prokuhavanje vode prije upotrebe.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.