Sve je veći rizik od novog snažnog potresa u području koje dijeli zapad Nepala i Indiju, upozoravaju znanstvenici.

Novi podaci otkrili su da razoran potres koji je pogodio Nepal u travnju nije oslobodio svu energiju iz podzemlja i da je dio tektonske napetosti usmjerio prema zapadu, piše BBC.

Stručnjaci su rezultate istraživanja objavili su časopisima Nature Geoscience i Science.

 

  • “Ovo područje treba pažljivo kontrolirati. Kad bi se potres dogodio danas, bila bi to katastrofa zbog velike gustoće naseljenosti, ne samo na zapadu Nepala nego i na sjeveru Indije”, rekao je profesor Jean-Philippe Avouac sa sveučilišta Cambridge

 

U potresu jakosti 7.8 stupnjeva koji je ranije ove godine pogodio Nepal poginulo je oko 9000 ljudi, a tisuće su ozlijeđene i raseljene.

Dogodio se u seizmički vrlo aktivnom području gdje se indijska tektonska ploča sudara sa euroazijskom pločom na sjeveru, pomičući površinu Zemlje dva centimetra godišnje.

Granica između tih dviju ploča stoji na mjestu i ne miče se, pri čemu nastaje golema energija koju može otpustiti samo snažan potres.

Komentiraj

FOTO:Screenshot YouTube
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.