Njemačka bi ove godine trebala primiti 300 do 400 tisuća izbjeglica, što je dvije trećine manje od protekle rekordne godine, proizlazi iz studije Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB) objavljene u petak.

“Od travnja ove godine u Njemačku pristiže mjesečno oko 16.000 tražitelja azila što je znatni pad u odnosu na studeni prošle godine kada je u zemlju ušlo preko 200.000 izbjeglica”, rekao je Herbert Bruecker iz IAB-a u Nuernbergu.

Kako nadalje procjenjuje IAB, pod uvjetom da politički okviri ostanu isti, do kraja godine bi tako u Njemačku trebalo ući oko 300 do 400 tisuća izbjeglica.

“To znači da se situacija sa sporazumom o izbjeglicama između Turske i Europske unije te stanje na balkanskoj ruti ne smiju promijeniti”, rekao je Bruecker.

Do kraja godine bi oko 160 tisuća izbjeglica trebalo ostvariti uvjete za neograničen pristup tržištu rada a dugoročno bi se taj broj trebao popeti na 700 tisuća.

Isti institut je objavio i podatke o stručnoj spremi izbjeglica koja pokazuje da 70 posto izbjeglica koje već sad imaju pristup tržištu rada, nemaju završeno stručno obrazovanje.

Njemačka vlada dugoročno računa s porastom stope nezaposlenosti kao posljedice priljeva izbjeglica.

Komentiraj