Američka predsjednička utrka neizvjesna je uoči nacionalnih konvencija velikih stranaka, a kandidatkinji demokrata Hillary Clinton naštetila je istraga FBI-ja o korištenju elektroničke pošte u vrijeme dok je bila državna tajnice, pokazalo istraživanje javnoga mišljenja objavljeno u četvrtak.

Istraživanje New York Timesa i CBS Newsa pokazalo je da 67 posto glasača koji su sudjelovali ne smatra Clinton iskrenom i vjerodostojnom, što je rast od 5 posto u odnosu na CBS-ovu anketu od prošlog mjeseca, prije no što je FBI objavio rezultate svoje istrage.Trumpu ne vjeruje 62 posto glasača.

Donald Trump se priprema idućeg tjedna prihvatiti službenu republikansku predsjedničku nominaciju, a anketa pokazuje da je potpuno izjednačen s Hillary Clinton. Oboje imaju 40 posto podrške, dok je prošlog mjeseca Clinton bila za 6 postotnih bodova ispred Trumpa, pokazuje anketa.

Margina pogreške istraživanja je 3 posto, te je provedena telefonski između 8. i 12. lipnja na slučajnom uzorku od 1600 stanovnika diljem zemlje, od kojih je 1358 registriranih glasača.

“Pokazuje se da su promjenjivost Hillary Clinton, te njezina neprecizna obrazloženja korištenja elektronske pošte u State Departmentu, imali odjeka među glasačkim tijelom”, piše The New York Times.

Direktor FBI-ja James Comey rekao je prošlog tjedna kako je Clinton bila “iznimno nemarna” pri rukovanju s povjerljivim informacijama, no tijekom istrage nisu pronađeni dokazi da su ona i njezine kolege namjeravali prekršiti zakone.

Ova anketa podudara se s rezultatima ankete koju je u srijedu objavio fakultet Quinnipiac i u kojima stoji da Trump vodi protiv Clinton u američkim državama Floridi i Pennsylvaniji koje se smatraju ključnim pokazateljima za određivanje sveukupnog pobjednika izbora. Anketa Quinnipiaca pokazala je da je Clinton izgubila glasače zbog neiskrenosti i moralnog standarda.

Za razliku od tih anketa, internetska anketa koju su u utorak objavili Reuters i Ipsos pokazuje da Clinton na razini države vodi za 13 postotnih bodova ispred Trumpa, s 46 posto u odnosu na Trumpovih 33 posto.

Izbori se održavaju 8. studenog.

Komentiraj

FOTO:EPA/PETER FOLEY
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.