Otac i sin Pejo i Antonio Ivić koji su u ponedjeljak poslijepodne ispitani u Uskoku brane se šutnjom od sumnji da su umiješani u pranje 630 milijuna kuna fiktivnom prodajom zlata, zbog čega je krajem prošlog tjedna pokrenuta istraga protiv 15 osoba.

Iako je Ivićima istražni zatvor određen u petak navečer, oni nisu bili dostupni vlastima, a u Hrvatsku su se vratili u subotu poslijepodne nakon čega su smješteni u zatvor u Remetincu.

Njihovi odvjetnici tvrde da oni nisu bili u bijegu već u posjetu rodbini, zbog čega će od suda tražiti da im kao razlog za određivanje istražnog zatvora ukine opasnost od bijega. Nakon što detaljnije doznaju da što ih se tereti, odnosno kada prouče izuzetno opsežnu dokumentaciju, Ivići bi, po riječim njihovih odvjetnika, mogli iznijeti i aktivnu obranu.

Za Antonija i Peju Ivića javnost je doznala početkom ovog tjedna nakon krađe dva kilograma zlata i 280 tisuća eura iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije.

Iako su mediji navodili da je vlasnik ukradenog zlata i novca Antonio Ivić, koji je dokazao porijeklo oduzetih vrijednosti, policija je posumnjala u tu verziju priče. Vjeruju da je Ivić zajedno sa svojim ocem Pejom i ostalima sudjelovao u međunarodnom lancu koji je u Hrvatskoj prao novac južnoameričkih narko kartela fiktivnim otkupom zlata.

Kada je u četvrtak krenula velika akcija policije i Uskoka nakon koje je pokrenuta istraga zbog pranja novca Ivići nisu nađeni na njihovoj adresi u zagrebačkom Vukomercu, ali su nakon saznanja da ih traži policija javili da će se vratiti iz inozemstva.

Nakon što je 13-orici osumnjičenika određen istražni zatvor doznalo se da su organizatori skupine, koja je prema Uskokovim sumnjama fiktivnom prodajom zlata oprala više od 630 milijuna kuna, otac i sin Ante i Luka Gale.

Organizatori skupine su, prema Uskokovom priopćenju, od svibnja 2014. u Hrvatskoj i Italiji povezali ostale kako bi pribavili nezakonitu dobit “poslovanjem više društava i unošenjem novca ostvarenog kaznenim djelom u legalne financijske tijekove”. Tužiteljstvo sumnja da su okrivljenici osnivali tvrtke samo kako bi naplaćivali račune poduzećima iz Italije, za robu koju im stvarno nisu isporučili.

Uz Antu i Luku Gale te Antonija i Peju Ivića Uskokovom istragom su prema neslužbenim podacima obuhvaćeni i Dragan Bošnjak, Pavle Pavlović, Damir Premužić, Josip Jelavić, Tomislav Šikić, Toni Sliško, Zoran Stojić, Aleksandra Štibrić, Ciprian Petar Lugujan, Goran Tuška i Dinko Šutalo. Za dvojicu pod istragom Uskok nije tražio određivanje istražnog zatvora.

Komentiraj

FOTO:Zeljko Lukunic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.