Zagrebački Županijski sud vratio je tužiteljstvu na doradu optužnicu protiv bivšeg člana uprave HEP-a Ante Despota, kojeg Državno odvjetništvo tereti da je od svoje bivše kompanije kupio stan po povlaštenoj cijeni, čime je HEP oštetio za više od 130.000 kuna.

Pod istragom u tom slučaju bio je i bivši direktor HEP-a Ivan Mravak, koji je Despotu navodno omogućio kupovinu stana po povlaštenim uvjetima, ali je istraga u odnosu na njega prekinuta s obzirom da ga zbog bolesti nije bilo moguće ispitati.

Despota tužiteljstvo tereti da je sam pronašao stan u Bužanovoj ulici, površine 130 četvornih metara i dogovorio kupnju s vlasnikom, a nakon toga je Mravak na njegovo traženje zaključio s prodavateljem ugovor o kupoprodaji stana. Kako bi stekao pravo da mu stan bude prodan Despot je od Mravka tražio da najprije potpišu ugovor o najmu, a potom ga je i otkupio po povlaštenoj cijeni, nižoj od tržišne.

Despot i Mravak od ranije su poznati pravosuđu. Despot je još u listopadu 2012. priznao primanje mita te je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na 15 mjeseci zatvora, kaznu od 600.000 kuna i vraćanje 200.000 kuna primljenog mita. Tada ga se teretilo da je dobivanje poslova tehničke zaštite HEP-ovih objekata uvjetovao isplatom mita.

U medijima se prije podizanja te optužnice Despot spominjao kao zet bivšeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića, jednog od glavnih osumnjičenika u aferi Fimi media, gdje su za korupciju optuženi i bivši premijer Ivo Sanader i HDZ.

Mravka se teretilo zbog fiktivnog zapošljavanja povratnika iz Australije Rade Buljubašića, koji je primao plaću u HEP-u, a stvarno radio u središnjici HDZ-a. No, teška bolest Mravka odgodila je to suđenje do daljnjeg, ali i dva postupka protiv bivšeg premijera Sanadera koji je Mravka, po tvrdnjama tužiteljstva, poticao na ustupke i prodaju jeftinije struje Diokiju i TLM-u.

Komentiraj