Teroristički napadi, politički ekstremizam i napetosti povezane s migrantima na vrhu su popisa stvari kojih se Nijemci najviše boje, a terorizam se na prvo mjesto vratio prvi put nakon 25 godina, pokazalo je godišnje ispitivanje javnog mnijenja objavljeno u utorak u Berlinu.

Gotovo tri četvrtine ispitanika, njih 73 posto, kazalo je da se boji terorizma, pokazuje ispitivanje osiguravateljske grupe R+V.

Terorizam je 2015. bio treća stvar koje su se Nijemci najviše bojali.

Radikalna politička stajališta i društvene napetosti povezane s migrantima na drugom su i trećem mjestu (68 odnosno 67 posto ispitanika).

Mnogi Nijemci na umu su imali prijetnju Islamske države kad je riječ o njihovim strahovima od političkog ekstremizma.

Većina ispitanika, njih 66 posto, smatra da su Nijemci i njemačke vlasti pod prevelikim pritiskom izbjegličkog vala. U odnosu na prošlu godinu ta je brojka veća za 16 postotnih bodova.

Indeks straha, koji pokazuje stupanj straha među stanovništvom, porastao je za 10 postotnih bodova na 49 posto u odnosu na prošlu godinu.

R+V ispitivanje provodi od 1992.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.