Ispitima Državne mature 2015./2016. pristupilo je nešto više od 35 tisuća učenika, a čak 108 njih ispite je riješilo sto posto, pokazali su rezultati Državne mature predstavljeni u ponedjeljak na konferenciji za medije u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja u Zagrebu.

Državna matura 2015./2016. provedena ja regularno i profesionalno i prema pravilima struke, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Ispitima je pristupilo 30.619 redovnih učenika, a kad se računaju i svi ostali pristupnici, ukupan je broj 35.527 učenika. Među njima je 12.981 učenik gimnazija i 17.638 učenika strukovnih škola.

Od izbornih predmeta najmanje učenika ove je godine polagalo glazbenu umjetnost – njih 14, a najviše fiziku – ukupno 9094 učenika. Na drugom mjestu izbornih predmeta bila je biologija, a na trećem politika i gospodarstvo, koje je polagalo 7159, odnosno 6396 učenika.

I gimnazijalci i strukovnjaci najbolje su znanje, u prosjeku, pokazali u rješavanju obveznih ispita iz stranih jezika – engleskog i njemačkog, a najlošije su rješavali matematiku na A razini.

Od izbornih ispita učenicima učenici gimnazija najbolje su riješili psihologiju i biologiju, a najlošije geografiju i sociologiju, dok su su učenici strukovnih škola najbolju prosječnu riješenost izbornih ispita imali iz politike i gospodarstva i likovne umjetnosti, a najslabiju iz sociologije i geografije.

Najmanje nedovoljnih ocjena iz obveznih predmeta bilo je iz engleskoga jezika na A razini, a najviše iz hrvatskog jezika na B razini, a iz izbornih predmeta najviše se “padalo” na sociologiji, a najmanje na likovnoj umjetnosti.

Od obveznih predmeta najviše petica bilo je iz engleskog jezika na A razini, a najmanje iz hrvatskog jezika na B razini. Od izbornih predmeta najviše petica bilo iz psihologije, a najmanje iz geografije.

Državnu maturu nisu položila 222 učenika. Čak 108 učenika riješilo je ispite sto posto, a 41 učenik riješio je jedan ispit više razine u potpunosti, dok su četiri učenika u potpunosti riješila dva ispita više razine.

S ispita je izostalo ukupno 1161 učenik, od čega neopravdano 859, a opravdano 302.

Ovogodišnji dobitnik nagrade Marin Soljačić, koja se dodjeljuje maturantu koji postigne najbolji rezultat iz testa matematike na A razini i fizike i uz koju ide i pet tisuća dolara, ove je godine Nikola Jalšenjak iz 15. zagrebačke gimnazije.

Matura je prošla u miru, podignuta je razina sigurnosti, najveća moguću koju su nam stručnjaci savjetovali, tako da su učenici imali mir i mogli su se koncentrirati na rješavanje zadataka, kazala je ravnateljica Centra Maja Jukić aludirajući na prošlogodišnje krađe ispita koji su u javnosti opteretili državnu maturu.

Komentiraj

FOTO:Leonard Nincevic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.