Tisuće Islanđana prosvjedovale su u ponedjeljak navečer u Reykjaviku tražeći ostavku premijera Davida Sigmundura Gunlaugssona zbog skrivanja imovine u poreznim oazama otkrivenog u aferi “Panamski dokumenti”.

Po dokumentima koje je otkrio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara, Gunlaugsson (41) je 2007. zajedno sa suprugom na Britanskim Djevičanskim Otocima osnovao tvrtku u kojoj je sklonio milijune dolara, a 2009. joj je prepustio svoje udjele za jedan dolar.

Kada je u travnju 2009. prvi put postao zastupnik, to nije spomenuo u svojoj imovinskoj kartici iako je po zakonu to morao učiniti.

EPA/STR
EPA/STR

Policija tvrdi da se okupilo više ljudi nego 2009. kada su otkriveni veliki propusti političara u nadzoru banaka zbog čega je vlada morala podnijeti ostavku.

Gunlaugsson niječe da je izbjegavao platiti porez i ne želi podnijeti ostavku.

Odgovarajući na pitanja zastupnika, kazao je da nije otkrio sve o svojoj imovini kako imovinu svoje supruge ne bi pretvorio u političko pitanje.

Oporba je zatražila glasovanje o povjerenju vladi, no još se ne zna kada će se ono održati.

Komentiraj

FOTO:EPA/BIRGIR POR HARDARSON
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.