Borci Islamske države (IS) u zoru su pokrenuli protunapad na iračke vojne snage koje se probijaju u Faludžu, prenose u utorak svjetske agencije.

Protunapad IS-a dogodio se dan nakon što je iračka vojska ušla u južno predgrađe Nuaimiyu, izjavili su vojni dužnosnici. Vojska je porazila napadače, no pretrpjela je gubitke, tvrde izvori.

Humanitarni djelatnici sve su zabrinutiji za sigurnost 50 tisuća civila zatočenih u Faludži. Izvještaji govore o velikoj gladi i ubojstvima zbog odbijanja borbe na strani IS-a.

Iračka vojska pozvala je stanovnike da napuste grad ili ostanu u zatvorenom, no IS sprječava njihov bijeg.

Jan Egeland, glavni tajnik Norveškog vijeća za izbjeglice (NRC) upozorio je da bi se u Faludži mogla dogoditi “humanitarna katastrofa”.  NRC izvještava kako stanovnici Faludže žive u strašnim uvjetima, u nestašici hrane, čiste pitke vode i lijekova, uzrokovanu višemjesečnom opsadom.

Borci IS-a drže nekoliko stotina obitelji kao “žive štitove”, prenosi Reuters.

IS je osvojio Faludžu u siječnju 2014., što je predstavilo ključan trenutak u usponu ove sunitske džihadističke grupe čiji je cilj proglašenje kalifata u Iraku i Siriji. Osim Mosula, to je drugi veliki grad kojeg IS drži u Iraku.

Komentiraj