Propagandni časopis terorističke skupine Islamske države potvrdio je u utorak kako je britanski militant, poznat kao Jihadi John, poginuo u napadu bespilotne letjelice u studenom prošle godine, javlja BBC.

Skupina je objavila osmrtnicu za džihadista, čije je pravo ime bilo Mohammed Emwazi, u svom online magazinu Dabiq. Američka je vojska u studenom objavila kako su ‘gotovo sigurni’ da je Emwazi ubijen u napadu na Raqqu, jedno od glavnih uporišta Islamske države.

Zloglasni militant pojavio se u nekoliko videosnimki pogubljenja zapadnih zarobljenika. Prvi se puta pojavio u snimci u kolovozu 2014. godine, kada je pogubio američkog novinara Jamesa Foleyja, a potom je pred kamerama smaknuo britanskog humanitarca Davida Hainesa, Alana Henninga, Amrikanca Petera Kassiga, Japanca Harunu Yukawu te japanskog novinara Kenjja Gota.

U osmrtnici se Emwazija, inače rođenog u Kuvajtu, naziva Abu Mahrib al-Muhajir, a detalji oko njegove smrti potvrđuju američku verziju iz studenog. Navode kako je Emwazi ubijen 12. studenog, kada je atomobil kojim je putovao napadnut, a preminuo je na mjestu. Nazivaju ga ‘časnim bratom’.

Komentiraj