Džihadisti Islamske države (IS) preuzeli su odgovornost za pucnjavu u srijedu u kojoj je jedna osoba poginula, a 11 je ranjeno blizu turističkog mjesta u Dagestanu, ruskoj kavkaskoj republici gdje traje islamistička pobuna koju Moskva pokušava ugušiti.

“Uz Božju pomoć, ratnici kalifata uspješno su napali djelatnike ruske sigurnosne službe u Derbentu, na jugu Dagestana”, piše u poruci koja se pripisuje IS-u, a prenosi je SITE Intelligence Group, specijaliziran za praćenje islamističkih mrežnih stranica.

Nepoznate osobe su noću na srijedu otvorile vatru na skupinu ljudi pokraj zidina tvrđe u Derbentu koja je 2003. uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine, usmrtivši jednu i ranivši 11 osoba.

Na mjestu izgreda pronađeno je 67 čahura, rekao je izvor u sigurnosnoj službi za agenciju Interfaks.

Po pisanju javne agencije Ria Novosti koja se poziva na neimenovani izvor, za napad su odgovorna trojica boraca iz Derbenta, koji su počinili i druge oružane napade na tom području, pa tako i napad sredinom prosinca na zaposlenike ruskog ministarstva za izvanredna stanja.

 

  • Vlasti su odmah nakon pucnjave povele protuterorističku operaciju na jugu Dagestana, republike na granici s Čečenijom, gdje vlada nestabilnost i gdje se sporadično sukobljuju borci i redarstvene snage.

 

Nakon prvog čečenskog rata od 1994.-1996. i drugog koji je počeo 1999., pobuna se postupno islamizirala i polako se širi ruskim Kavkazom, pri čemu je isprva djelovala u ime Al Kaide, a zatim se priključila IS-u.

Ruske obavještajne službe procjenjuju da se više od 2900 Rusa bori u redovima IS-a u Siriji i u Iraku, među kojima je više od 600 Dagestanaca.

Islamska država preuzela odgovornost i za napade na kurdski grad u Siriji

Pripadnici sunitske ekstremističke organizacije takozvane Islamske države (IS) preuzeli su u četvrtak odgovornost za napad na kurdski grad Kamišli na sjeveru Sirije blizu turske granice u kojem je ubijeno najmanje 16 osoba.

IS je u priopćenju postavljenom na mrežnoj stranici objavio da su njegovi borci opasani eksplozivom izveli napade na skupine kršćanskih boraca u gradu Kamišliju u sjeveroistiočnoj pokrajini al-Hasek u Siriji.

Radikali tvrde da su u napadima ubili najmanje 30 osoba, a ranili stotinu.

Međutim, nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) navodi da je najmanje 16 osoba ubijeno, a 30 ranjeno u napadima na dva restorana u Kamišliju.

Taj je grad pretežito nastanjen Kurdima i česta je meta napada IS-a zadnjih mjeseci.

Komentiraj

FOTO:EPA/ATEF SAFADI
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.