Sukobi džihadističke skupine Islamske države (IS) i libijskih snaga na sjeveru Libije, blizu glavnih naftnih terminala u zemlji nastavili su se u utorak, drugi dan zaredom.

Terminali Al Sedra, Ras Lanuf i Brega na području “naftnog polumjeseca” na obali, najvažniji su u Libiji i presudni su za izvoz libijske nafte.

IS je u ponedjeljak napao naftna postrojenja u Al Sedri i Ras Lanufu, pri čemu se sukobio s čuvarima tih objekata, rekli su sigurnosni izvori.

Ekstremistička skupina je iskoristila kaos u Libiji nakon pada Muammara Gaddafija 2011. i učvrstila se u zemlji te od lipnja kontrolira veliki grad Sirt, nešto zapadnije od “naftnog polumjeseca”.

Međunarodna zajednica, zabrinuta zbog jačanja te skupine, radi na uspostavi vlade nacionalnog jedinstva dok se oko vlasti spore dvije suparničke vlade – jedna sa sjedištem na istoku, koju priznaje međunarodna zajednica i druga sa sjedištem u Tripoliju.

Libija ima najveće zalihe nafte u Africi koje se procjenjuju na 48 milijarda barela. Njezina je proizvodnja u 2011. bila procijenjena na 1,6 milijuna barela na dan, ali je poslije naglo pala.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.