Papa Franjo predložio je u ponedjeljak kongregacijama koje u Italiji drže hotele i restorane da plaćaju poreze kao i svi drugi, tijekom osjetljive rasprave o povlasticama koje uživa Katolička crkva.

U razgovoru za portugalski katolički radio Renascenca, Jorge Bergoglio vratio se jednoj od svojih omiljenih tema i rekao da treba suzbiti iskušenje “boga novca”, u koje često padaju vjerske kongregacije.

Papa je kritizirao samostane koji se bave hotelijerstvom te se i dalje koriste povlasticom oslobođenja plaćanja poreza koju imaju vjerske ustanove.

“Neke kongregacije govore da će u praznom samostanu urediti hotel i tako moći primati goste i namiriti svoje potrebe. Ako to poduzmete, platite porez kao i svi ostali. Ili su to nečisti poslovi”, rekao je Papa koji je svoj pontifikat posvetio borbi protiv povlastica.

Talijanska crkva počela je plaćati zemljišni porez na prodaje nekretnina koje donose zaradu, ali mnogi Talijani kritiziraju druge povlastice koje kongregacije i dalje uživaju.

Crkva je do sada izbjegavala plaćanje poreze, ako namjena zgrade nije bila isključivo komercijalna, primjerice kada je kapela bila izgrađena u hotelu.

Talijanska Crkva upravlja golemom imovinom nekretnina što uključuje tisuće škola, sveučilišta, privatnih klinika, domova za umirovljenike, hotela, restorana i sportskih centara. Ukupno posjeduje najmanje 100.000 građevina vrijednih 9 milijarda eura, prema procjenama.

Europska komisija istraživala je nepravilnosti fiskalnih olakšica, posebice u hotelskom sektoru u Rimu, koji očekuje rezultate dolaska milijuna hodočasnika i turista prigodom Svete godine koju će Papa proglasiti u prosincu.

Komentiraj

FOTO:EPA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.