Žene u Irskoj danas će izaći na ulice kako bi poručile vladi da imaju pravo na izbor. Tisuće Irkinja svake godine odlaze obaviti pobačaj u neku od susjednih zemalja, većinom Englesku ili se odlučuju na kršenje zakona uzimanjem tableta za prekid trudnoće.

Gotovo potpuna zabrana pobačaja u Irskoj uključuje i trudnoće u slučajevima silovanja, incesta ili kad je fetus teško deformiran i neće moći preživjeti izvan maternice. Pobačaj je u Irskoj kazneno djelo za koje žena može biti kažnjena s do 14 godina zatvora.

Bojeći se legalizacije pobačaja, još u ranim 80-tim, Katolička crkva u Irskoj zauzela se za izmjene i dopune Ustava te za 8. amandman koji je usvojen 1983., a u kojemu fetus ima jednako pravo na život kao i njegova majka pa je pobačaj zabranjen u svim okolnostima, piše BBC.

Danas će, tim povodom, žene diljem zemlje prestati s radom i odjevene u crninu pridružiti se prosvjedu za opoziv 8. amandmana. Organizator prosvjeda je grupa Strike 4 Repeal. Protest je vrlo sličan onome koji je održan u Poljskoj prošle godine. Jedna od aktivistkinja, Rose Ireland, rekla je kako je uskoro moguć amandman koji bi iz zakona kojim je regulirana zabrana pobačaja bila isključena trudnoća nakon silovanja.

“No, zašto bi žena nakon silovanja prolazila brojna neugodna ispitivanja i ponižavanja kad može otići u Englesku i biti tretirana s poštovanjem?”, dodala je.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.