Iranski raketni pokusi, koje su osudile zapadne sile, moraju pratiti diplomaciju i dijalog, ocijenio je u srijedu vrhovni iranski vjerski vođa Ali Hamnei.

Čini se da je ta njegova izjava odgovor na poruku koju je nedavno na Twitteru objavio bivši umjereni iranski predsjednik Akbar Hašemi Rafsandžani u kojoj je napisao: “Svijet sutrašnjice je svijet dijaloga, a ne raketa”.

“Naši neprijatelji neprestano jačaju svoje vojne i raketne kapacitete i možemo li u takvoj situaciji reći da je vrijeme raketa prošlo?”, upitao se vrhovni vođa na nedavnom susretu s vjerskim čelnicima u Teheranu, prenosi njegova internetska stranica.

“U svijetu koji sliči na džunglu i najmanje zemlje bi se odvažile prijetiti Iranu da se on zauzima samo za pregovore, trgovinu (…), tehnologiju i znanost, a da nema obrambenu moć”, istaknuo je Hamnei.

To ne znači da smo “protiv pregovora, nego da moramo odlučno i oprezno pregovarati kako ne bismo bili prevareni”, dodao je.

Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija i Njemačka ocijenile su u ponedjeljak da je Iran nedavnim ispaljivanjem balističkih raketa prekršio UN-ove rezolucije, pozivajući Vijeće sigurnosti da reagira.

Te zemlje tvrde da neki tipovi iranskih raketa mogu prenositi nuklearno oružje, što političke i vojne vlasti u Teheranu odlučno niječu.

“Neprijatelji (islamske) revolucije koriste se dijalogom, trgovinom, vojnom prijetnjom i svim ostalim načinima” protiv iranskih interesa i “moramo biti kadri (…) braniti se na svim tim područjima”, dodao je vrhovni vođa.

Iran i šest svjetskih sila potpisali su u srpnju 2015. povijesni nuklearni ugovor na temelju kojega će se Iranu ukinuti sankcije u zamjenu za ograničenje obima njegova nuklearnog programa.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.