Nema nade za spas devetorice rudara koji su od srijede zarobljeni pod zemljom nakon urušavanja rova pri čemu je poginulo najmanje 26 rudara, rekli su u petak iranski dužnosnici.

Po riječima zamjenika iranskog ministra unutarnjih poslova Esmaila Nadžara, kako prenosi agencija ILNA, “nema nade da je itko od rudara preživio”.

Otrovni plinovi su već ispunili najveći dio rudnika Azad Šahr, na sjeveru zemlje, a spasioci se pokušavaju probiti do okna na dubini 1400 metara, gdje su rudari ostali zarobljeni nakon eksplozije u srijedu.

Ravnatelj službe za krizna stanja u pokrajini Golestanu, Sadeh Ali Mohadam rekao je za agenciju ISNA-u da su spasilačke ekipe oslobodile prolaz, ali su došle do stijene koju je trebalo lomiti.

Eksploziju metana prouzročio je pokušaj paljenja motora teretnog vagona pomoću vanjskog akumulatora, rekli su dužnosnici.

Rudnik će se zatvoriti na šest mjeseci dok traje istraga koju je naredio predsjednik Hasan Rohani.

Dva tjedna prije predsjedničkih izbora raspisanih za 19. svibnja, na kojima se Rohani kandidirao za drugi četverogodišnji mandat, ova nesreća otežava položaj umjerenog predsjednika.

Rohanijevu vladu već optužuju na društvenim mrežama i na konzervativnim portalima da ne poduzima dovoljno za pomoć rudarima.

Komentiraj