Iračke paravojne snage u subotu su priopćile da su u zatvoru u Badouchu, nedaleko od Mosula, otkrile masovnu grobnicu s tijelima više stotina ljudi koje su ubili džihadisti Islamske države (IS).

Grobnicu su otkrili pripadnici šijitske milicije Hashd al-Chaabi, pridružene iračkoj vojsci u sveobuhvatnoj ofenzivi na IS koja traje već nekoliko mjeseci.

UN je u izvješću 2015. naveo da je IS nakon zauzimanja zatvora u lipnju 2014. likvidirao oko 600 muškaraca. IS je nakon toga u tom zatvoru držao stotine žena, pripadnica kurdske skupine Jezida.

Sunitska džihadistička skupina okrutno je progonila Jazide tijekom njihove ofenzive 2014. u Iraku, ubijajući muške pripadnike zajednice, dok je žene koristila kao seksualne robinje.

IS, koji je od tada izgubio veći dio zaposjednutog teritorija, od sredine listopada je na udaru ofenzive iračke vojske i pridruženih šijitskih milicija, s krajnjim ciljem Mosulom.

Komentiraj

FOTO:EPA/STR
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.