Irački ministar obrane Kaled al Obeidi izjavio je da su neki čelni ljudi džihadističke skupine IS prodali imovinu te s članovima svojih obitelji napustili Mosul, drugi irački grad koji iračke vojne snage nastoje ponovno zauzeti.

Iračke oružane snage već mjesecima vode operacije čiji je cilj približiti se Mosulu i pripremiti teren za veliku ofenzivu kako bi ponovno preuzeli Mosul, sjeverni irački grad koji je Islamska država zauzela u lipnju 20014. i koji se smatra glavnim uporištem džihadista.

“Određen broj čelnika IS-a prodao je imovinu i s obiteljima otišao u Siriju”, čija je granica od Iraka udaljena stotinjak kilometara, kazao je Obeidi u intervjuu za javnu televiziju Iraqiyu u subotu navečer.

Dio ih je pokušao ući u Kurdistan, koji se nalazi sjeverno od Mosula, kazao je.

Islamska država pod kontrolom drži velika područja na sjeveru susjedne Sirije. 2014. IS je preuzeo kontroli nad velikim dijelovima teritorija sjeverno i zapadno od Bagdada.

Ponovno zauzimanje Mosula, zadnjega velikog grada u rukama IS-a u Iraku, složena je operacija koja bi, po mišljenju analitičara mogla potaknuti humanitarnu krizu zbog velikog broja stanovnika koji su ondje blokirani.

Po podacima međunarodnoga Crvenog križa još bi gotovo milijun Iračana moglo pobjeći iz svojih domova pred siromaštvom, bijedom i sukobima.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakNACIONALNA GROUPIE Žvaka za seljaka
Sljedeći članakMORH: Tri zračna traktora gasila požar kod Drniša
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.