Iračke snage osvojile su više od trećine zapadne strane Mosula otkad je pokrenuta velika ofenziva protiv džihadista Islamske države polovicom veljače, po visokom vojnom dužnosniku.

“Više od trećine desne obale pod nadzorom je naših postrojbi”, izjavio je u nedjelju general Man al-Sadi iz elitnih postrojbi za protuterorizam.

No, iako džihadistički otpor slabi, vojni dužnosnici upozoravaju da se očekuje još žestokih borbi za osvajanje čitavog grada.

“Borimo se s neprijateljem koji koristi neregularne metode, skriva se među građanima i koristi eksplozivne naprave, strojnice i samoubojice. Operaciji je upravo cilj sačuvati život građana”, objasnio je general Jahija Rasol, glasnogovornik zapovjedništva zajedničkih operacija.

Otpor bi mogao biti posebno jak u starom gradu, četvrti uskih ulica gdje se više stotina tisuća civila još uvijek nalazi u klopci.

Postrojbe za brzu intervenciju i savezna policija napali su u nedjelju zonu Bab al-Tub, blizu starog grada, dok su se elitne postrojbe borile u četvrtima al-Džadida i al-Aghavat.

Te snage napreduju s juga a preuzele su nekoliko četvrti od IS-a otkad je 19. veljače poduzeta opsežna operacija za preuzimanje zapadnog dijela.

Komentiraj

FOTO:EPA/BASEL RASOL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.