Iračka vojska u utorak je po prvi put ušla u istočni dio Mosula, u pokušaju da istjeraju militante Islamske države iz grada na sjeveru Iraka. Novinar BBC-a, koji je putovao s Protuterorističkom jedinicom, javlja kako ih je u Mosulu dočekao veliki otpor.

Iračka vojska na nišanu je granata i vatre iz malokalibarskog oružja. Irački premijer Haider al-Abadi rekao je kako su se militanti Islamske države ukopali unutar Mosula, kojeg pod kontrolom drže od lipnja 2014. godine. Militantima je poručio: “Predajte se ili umrite”.

Al-Abadi je u ponedjeljak rekao kako se vladine snage približavaju mosulu sa svih strana, te poručio kako će ‘odsjeći glavu zmiji’. U dvotjednu ofanzivu uključenio je oko 50 tisuća iračkih sigurnosnih snagfa, kurdskih borava, sunitskih Arapa i šijitskih milicajaca. Cilj im je istjerati militante Islamske države iz njihovog posljednjeg velikog uporišta u zemlji.

U ponedjeljak su zauzeli selo Bazwayju, posljednje selo prije Mosula na istočnoj strani. Potom su napredovali i na industrijsku zonu Kukjali. Jutros prije zore krenuli su prema Mosulu, kojeg je Islamska država zauzela prije dvije i pol godine. Ukoliko iračka vojska sa saveznicima uspije zadržati poziciju u Mosulu, biti će to veliki dan za Irak i sve druge zemlje uključene u borbu protiv ove džihadističke skupine. Ipak, na ulazu u Mosul dočekao ih je ograman otpor, najveći na koji su naišli u posljednjih nekoliko dana.

Iračka vojska odgovorila je na raketne bacače i vatru iz automatskog oružja i snajpera sa istim intenzitetom, a čekaju i na zračne napade koalicije prevođene SAD-om. Jedinica iračke vojske bavodno se nalazi oko pet kilometara od grada. Druge jedinice napreduju prema gradu sa juga i sjevera, a šijitske trupe pokušavaju zatvoriti izlaze na zapadnom dijelu grada.

Prije početka ove operacije 17. listopada, vjerovalo se da je u gradu između tri i pet tisuća boraca Islamske države, kao i do milijun i pol civila. Do sada je iz grada pobjeglžo oko 18 tisuća civila, a Ujedinjeni narodi strahuju kako će nakon ove operacije biti više od 700 tisuća izbjeglica koje će bježati iz grada.

Komentiraj