Jasenko Rasol

Retrospektiva slikarice Sunčanice Tuk, istaknute koprivničke umjetnice, u Galeriji Prsten HDLU-a u Zagrebu, objedinjava njezin cijeli opus, u vrlo objektivnoj kontekstualizaciji likovnog kritičara Ivice Župana i odličnom likovnom postavu izložbe na kojem su uz umjetnicu radili Ivica Župan i likovni kritičar Marijan Špoljar. „Sunčanica Tuk je iznimna osobnost hrvatskog slikarstva i njezin profinjeni slikarski jezik ide u ono najljepše i najvrjednije što danas imamo u likovnoj umjetnosti“, navodi autor predgovora Župan. Izložba je pregled njezinih četrdeset i šest godina slikarskog djelovanja, od školovanja na ALU do danas s naglaskom na bitan aspekt njezina koncepta: procesualnost koja je zasnovana na primarnoj, hermetičnoj i reduktivnoj formi. Na izložbi su zastupljene sve faze njezina djelovanja, s naglaskom na radovima nastalima odmah nakon studija, 1971.-72. godine koji su potvrda ranog otkrivanja ključnih premisa u svojem slikarstvu, konsolidiranjem primarne forme na osnovi serijalnog sustava nizana poteza slike.

Iako je stilski bliska elementima apstraktnog ekspresionizma, lirske apstrakcije i istovremeno analitičkog/primarnog i intimističkog slikarstva, snažnog psihološkog i emotivnog naboja, prema Županu, umjetnica je artikulaciju autorskog rukopisa svela na potez kao elementarno sredstvo pomoću kojega gradi serijalno slikarstvo nizova, slojeva i tzv. zapisa; od matrice jednolikih i jasno raspoznatljivih većih blokovskih cjelina poteza do tzv. paučinaste strukture slike. Njezina je tonska paleta minimalistička, između bijele i crne do novijih crvenih struktura površine slike. Putem nervature ruke i kontroliranog automatizma ispisuje psihogram unutarnjih duhovnih stanja i latentnu rezistenciju na zbilju i tim postupkom – apsurdnom radnjom ponavljanja poteza – osvješćuje apsurd spoznaje i esencijalne smislenosti, u znaku pozitivne intencije odupiranja rasapu. Njezin kratki potez kista upućuje i na psihogram, kaligrafiju, enigmatsko pismo, specifičan osobni znak, za koji je jasno da je vođen intimnom strujom (pod)svijesti.

Sunčanica Tuk (Sarajevo, 1944.), diplomirala je slikarstvo na ALU u Zagrebu 1971. i od tada je članica HDLU– a. Godine 2004. objavljena joj je monografija autora Marijana Špoljara. Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu i za svoj je rad primila nekoliko nagrada (1996. Nagrada Ministarstva kulture na 1. hrvatskom trijenalu crteža, Kabinet grafike). Objavila je i dvije grafičke mape.

Nakon Zagreba, njezina retrospektiva se u 2018. godini priprema u Varaždinu i Koprivnici.

Komentiraj

FOTO:Jasenko Rasol
PODIJELI
Iva Körbler (Zagreb, 1973), povjesničarka umjetnosti, nezavisna kustosica i urednica Diplomirala povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Osnovnu i srednju muzičku školu „Elly Bašić“ pohađala i završila u Zagrebu. Od 1995. objavljuje tekstove, kritike, intervjue i eseje o modernoj i suvremenoj umjetnosti i arhitekturi u stručnim časopisima i novinama. Od 2001.-2009. urednica za likovnu umjetnost i arhitekturu u časopisu „Vijenac“. Bila je pomoćna suradnica za likovnu umjetnost, arhitekturu i glazbu na „Hrvatskom enciklopedijskom rječniku“ (Novi liber, 2002). Suradnica je Nacionala od 2003.-2007. te od prosinca 2014.