‘U SDPu je pod Milanovićem uspostavljen predsjednički sustav. SDP je postao Milanovićev zatočenik, sredstvo u njegovim rukama. Stranka je u funkciji predsjednika, a trebalo bi biti obratno. Ako ste po mišljenju rukovodstva preopasni, onda postanete marginalizirani i ne možete sudjelovati u životu stranke’

Ministar unutarnjih poslova u vladi Ivice Račana Šime Lučin jedan je od članova SDP-a koji su podržali Zlatka Komadinu u utrci za predsjednika te stranke. Lučin je već duže vrijeme u lošim odnosima s predsjednikom SDP-a i bivšim premijerom Zoranom Milanovićem, kojega optužuje da je u stranku uveo strahovladu i predsjednički sustav, a zamjera mu i to što se olako riješio nekih uglednih starijih članova stranke, poput Slavka Linića. U razgovoru za Nacional Lučin otkriva i da Milanovića vidi kao jedinog krivca za propast pregovora izmeđuSDP-a i Mosta te tvrdi da vjeruje Boži Petrovu da ga je bivši premijer u tim pregovorima pokušao prevariti. Lučin je uvjeren da će Komadina biti bolji predsjednik SDP-a od Milanovića i vjeruje da bi se stranka s Komadinom na čelu mogla vratiti na vlast i bez novih izbora.

NACIONAL: Zašto ste odlučili podržati Zlatka Komadinu na izborima za predsjednika SDP-a?

SDP nakon izbornog poraza na čelu treba istinskog socijaldemokrata s jasnom vizijom i idejama u kojem pravcu SDP treba ići, pobjednika, a ne gubitnika, timskog igrača koji će stabilizirati i pripremiti stranku za povratak na vlast. Komadina je čovjek i političar koji je u ovom trenutku najbolje rješenje za SDP.

NACIONAL: Što zamjerate Zoranu Milanoviću?

Milanović kao izborni gubitnik nema moju podršku. Smatram da onaj tko izgubi izbore mora otići jer mora preuzeti odgovornost kada se ne ostvare zacrtani ciljevi. S Milanovićem i njegovim načinom vođenja stranke i politike te lošim procjenama, i strateškim i taktičkim, SDP teško može ponovno doći na vlast. Nakon izgubljenih izbora i loše odrađenih pregovora s Mostom, Milanović je prokockao koalicijski potencijal koji je imao. S druge strane, smatram da bi Komadina mogao čak i u ovom mandatu dobiti priliku za upravljanje zemljom. Aktualna vlada počela je jako loše, izrazito je nestabilna, vidi se duboki jaz u nekim važnim pitanjima i iz dana u dan javljaju se nova neslaganja između partnera vladajuće koalicije.

NACIONAL: Smatrate li to da se SDP može vratiti na vlast i bez novih izbora?

Milanović u pregovorima nije igrao korektno. Očito je da se paralelno dogovarao na više strana. Predložio je Petrova za premijera i vodio pregovore s njim za stolom, a ispod stola je očito, želeći po svaku cijenu zadržati premijersku fotelju, pokušavao “preoteti” dio članova Mosta. Takva igra obila mu se o glavu, a SDP je koštala izbacivanja iz daljnjih pregovora o sastavljanju Vlade. Zbog toga, dok god je Milanović predsjednik stranke, nema nikakve šanse da bi Most, u slučaju da pukne savez s HDZ-om, bio spreman razgovarati s SDP-om. Kad bi predsjednik stranke bio netko drugi, netko poput Komadine, vjerojatno bi do toga došlo.

NACIONAL: Slažete li se s ocjenom nekih vaših stranačkih kolega da je SDP za vrijeme Milanovića postao nedemokratska stranka?

U SDP-u je pod Milanovićem uspostavljen predsjednički sustav. SDP je postao Milanovićev zatočenik, sredstvo u njegovim rukama. Stranka je u funkciji predsjednika, a trebalo bi biti obratno. Često članovi SDP-a ističu da je stranka napravila demokratski iskorak kada je uveden princip jedan član, jedan glas u biranju predsjednika stranke. Pravo glasa samo je prvi korak prema demokratizaciji.

NACIONAL: Što je sa slobodom mišljenja i govora i pravom na drugačiji stav?

Problem SDP-a je u tome što već duže vrijeme nema dijaloga i postala je praksa da ako ne dijelite stav rukovodstva, etiketira vas se, razapinje i vrijeđa putem “visokih izvora” u medijima ili vas se kiti nazivima životinja po društvenim mrežama. Ako ste po mišljenju rukovodstva preopasni, onda postanete marginalizirani i ne možete sudjelovati u životu stranke.

  • ‘NE MISLIM DA JE MOST IZIGRAO SDP, nego smatram da je SDP izigrao Most. Još nismo dobili odgovor na pitanje što je Petrov doznao u trenutku kada je naprasno prekinuo pregovore’

NACIONAL: Jeste li i vi marginalizirani zato što se niste slagali s Milanovićem?

Mnogo bolje su prošli i prolaze oni koji veličaju vođin lik i djelo, kao i oni koji šute i ne iznose svoje mišljenje i stavove o stanju u stranci i načinu njena vođenja. Više nitko nema pravo na šutnju.

NACIONAL: Kako ste surađivali prije nego što je došlo do razlaza?

Naš odnos definiran je još 2007. kada mu nisam dao podršku za predsjednika stranke, pa se teško može govoriti o suradnji. Definitivno smo se razišli kada sam se zalagao da SDP mora biti stranka koja ne izbacuje članove zbog kritičkog odnosa prema potezima vodstva. Pokušao sam mu objasniti da će izbacivanjem Slavka Linića iz stranke SDP pretrpjeti štetu jer je Slavko bitno utjecao na profil SDP-a proteklih godina, a njegovi rezultati i reforme koje je provodio u Ministarstvu financija imali su podršku javnosti. Nažalost, kao što vam je poznato, to je ostalo samo na razini pokušaja.

NACIONAL: Mogu li takvi obračuni u kampanji za predsjednika naštetiti SDP-u i može li doći do raskola unutar stranke?

Važno je da Komadina pobijedi na ovim izborima, što vjerujem da će se dogoditi. U tom slučaju neće biti osvetničkih pohoda i eliminiranja neistomišljenika. Ako bi pobijedio Milanović, poučen dosadašnjim iskustvom, uvjeren sam da bi bilo suprotno. U tom slučaju, rukovodstvo zagrebačkog SDP-a bilo bi prvo na listi na odstrel.

NACIONAL: Postoji li opasnost i da se Komadina osveti Milanovićevim suradnicima, ako kojim slučajem pobijedi na izborima?

Ne. Recite mi, jeste li ikad čuli za neki incident unutar stranke povezan s Komadinom?

NACIONAL: Koji su osnovni potezi koje bi Komadina trebao napraviti ako postane novi predsjednik SDP-a?

Njegov prvi zadatak trebao bi biti vratiti stranku članovima. Svim organima treba dati mjesto kakvo zaslužuju i kako je propisano statutom. To znači da se ne bi smjelo dogoditi da Glavni odbor donese odluku da se ni pod koju cijenu ne ide u koaliciju s HDZ-om, a da predsjednik samoinicijativno drugog dana potpiše nešto potpuno suprotno. Treba promijeniti statut stranke i osobno bih se založio za to da se i Glavni odbor bira jednako kao i predsjednik stranke, znači po načelu jedan član, jedan glas. Dva najvažnija organa stranke sada se ne biraju na jednak način i samim time nemaju jednak legitimitet. To znači da Glavni odbor ne može kontrolirati politiku koju provodi predsjednik stranke i on u biti nikome ne odgovara. Trebalo bi se više posvetiti i stranačkim organizacijama koje su do sada služile samo kao biračka baza, a trebale bi biti i aktivni sudionici u formiranju stranačke politike. To znači da kada se stvara nova politika ili novi program, da se mišljenje traži i od organizacija na terenu. Ima jako puno posla i to prije svega u razvoju slobode mišljenja unutar stranke jer trenutno u SDP-u vlada monolog, a nedostaje nam jako puno dijaloga i slobode da članovi izraze svoje mišljenje, sudjeluju u formiranju programa, da se slušaju neposredna iskustva ljudi na terenu, a ne da se s visine nameću rješenja. Uz to, u demokratskim strankama svatko bi trebao imati pravo ne slagati se s vodstvom stranke bez sankcija.

NACIONAL: Kakvo je trenutno raspoloženje unutar stranke, ima li netko od dvojice kandidata prednost?

Prema mojem saznanju Komadini iz dana u dan raste potpora i mislim da je u prednosti u odnosu na Milanovića. Uvjeren sam da će se ta prednost u kampanji još povećati.

NACIONAL: Zašto je došlo do te promjene?

Komadina je sada u boljoj poziciji jer je predstavio kvalitetan program i iznio ideje koje su dobro prihvaćene. Dio članstva negativno reagira na Milanovićevu retoriku koja je usmjerena na zaoštravanje odnosa unutar stranke i napade na vladajuću koaliciju. Nova vlada u mjesec dana nije napravila ništa, nema suvislog programa, nema naznaka reformi, pa treba napustiti militantnu retoriku koja SDP sprječava da bude vjerodostojna oporba.

NACIONAL: SDP po većini anketa podržava oko 30 posto birača, smatrate li da je to maksimum ili bi izbor Komadine donio još veću podršku?

Mislim da je to blizu maksimuma koji možemo očekivati, kako od SDP-a tako i od HDZ-a. Možda SDP može računati na nešto značajniju podršku, ali ne puno značajniju. Važniji je koalicijski potencijal koji ovisi o vodstvu stranke i njegovoj mudrosti da oko sebe okuplja sve srodne stranke, a ne da vodi ratove protiv njih. A to će biti definirano onim što će se događati unutar SDP-a i HDZ-a i koliko će se te dvije stranke demokratizirati i primiti se posla te ponuditi građanima konkretne mjere za bolji život. Ključna više neće biti borba za bolju prošlost, nego za bolju budućnost i to će odrediti koliko će pojedina stranka rasti ili padati. Koliko god se to nekome ne sviđalo, mi se moramo priviknuti na to da je Hrvatska duboko podijeljena između dva bloka. Te dvije stranke imaju stabilno biračko tijelo i u jednu je ruku dobro što ni jedna nema apsolutnu većinu i vjerojatno je nikada neće ni imati. Dakle, pitanje je jedino koalicijskog potencijala i treće struje te kome će se ona prikloniti. Hrvatska kroz povijest ima problem da ni jedna od tih trećih stranaka nije preživjela više od jednog parlamentarnog mandata, a to se upravo događa i s Mostom. Naravno, to ne znači da se na sljedećim izborima neće pojaviti neka nova treća stranka.

NACIONAL: Komadini se još uvijek zamjera način na koji je otišao s mjesta ministra prometa na početku mandata bivše vlade i tvrdi se da je to pokazatelj da ne bi mogao biti dobar premijer.

Nije stvar u tome kako je otišao, nego zašto je otišao. Bolest ne bira ni vrijeme ni mjesto niti uzima u obzir posao kojim se baviš. Minimum ljudske korektnosti zahtijeva da se nečija bolest ne koristi za političke obračune. S druge strane, koliko je meni poznato, Komadina je kao ministar stalno nailazio na opstrukcije u svom radu. On je, uz Linića, bio jedini ministar u bivšoj vladi koji nije bio iz Milanovićeva tabora jer zbog svoje pozicije u stranci i posla kojim se bavio nije mogao biti izostavljen.

  • ‘NISAM IMAO VELIKA OČEKIVANJA od ove vlade, ali moram priznati da ovakvu katastrofu ipak nisam očekivao. Mjesec dana gledamo koaliciju kako se bavi sama sobom i svojim pogreškama’
NACIONAL: Međutim, i sam Komadina je ostavio otvorenu mogućnost da on bude predsjednik stranke, a netko drugi kandidat SDP-a za premijera.

To je još jedan dokaz da je Komadina dobar izbor za predsjednika SDP-a jer pokazuje da ima iskrenu želju preuzeti stranku, ne zato da bi bio premijer, nego zato što želi istinsku demokratizaciju SDP-a.

NACIONAL: Vjerujete li da bi se SDP mogao vratiti na vlast i prije isteka mandata ove vlade?

S Milanovićem na čelu stranke to se sigurno neće dogoditi, s obzirom na to kako je vodio pregovore nakon izbora. Ne mislim da je Most izigrao SDP, nego smatram da je SDP izigrao Most. Još nismo dobili odgovor na pitanje što je Petrov doznao u trenutku kada je naprasno prekinuo pregovore. Dalje možemo samo nagađati.

NACIONAL: Znači li to da ne vjerujete kako je moguća ikakva suradnja Mosta i SDP-a dok je Milanović na čelu stranke?

Ne vjerujem da bi Most nakon svega što je prošao s Milanovićem opet išao sa SDP-om pod njegovim vodstvom.

NACIONAL: Neki članovi SDP-a izjavljuju da im je sada drago što su propali pregovori s Mostom kada vide na koji način se oni ponašaju prema HDZ-u.

U politici nikada ne treba zalupiti vrata kroz koja ćeš sutra možda morati proći. A što se tiče odnosa Mosta i HDZ-a, mislim da je dobro što Most nije zauzeo ulogu vazala, na što je HDZ računao.

NACIONAL: Kako komentirate prvih dvadesetak dana nove Vlade?

Nisam imao velika očekivanja od ove vlade, ali moram priznati da ovakvu katastrofu ipak nisam očekivao. Vladu stručnjaka koju su obećavali biračima nismo dobili. Tvrdnje da su fotelje i pozicije nevažne bile su ništa drugo nego laž, a to je riječ koja se u politici rijetko koristi. Mjesec dana gledamo koaliciju kako se bavi sama sobom: svojim pogreškama u kadroviranju, sukobima oko toga tko će imati koliko zamjenika i u kojim ministarstvima, a građani čekaju.

NACIONAL: Je li farsa i imenovanje Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture?

To je dno dna. Za ministra su imenovali osobu s političkim i ljudskim referencama ispod svake razine, što nigdje u Europi ne bi prošlo. Uvjeren sam da su ljudi koji su ga predložili, a zatim i prihvatili kao ministra, znali o kakvom se čovjeku radi. Ali još me više brine to što ga, kada su sve te činjenice izašle u javnost, uporno brane i opravdavaju. Jasno mi je da je na vlasti desna opcija sa svojim svjetonazorom, ali izbor Hasanbegovića za ministra kulture i insistiranje na opravdanosti njegova izbora šalju opasnu poruku o tome kakav taj svjetonazor zapravo jest. Premijer Tihomir Orešković mora mu se što prije zahvaliti i smijeniti ga jer ova situacija degradira Hrvatsku i izvan njenih granica.

NACIONAL: Jeste li zadovoljni time kako se SDP do sada postavio u toj situaciji?

SDP je reagirao dobro i pravovremeno, s tim da su neki od mojih kolega pretjerali jer su bez potrebe dolijevali ulje na vatru.

NACIONAL: Vodi li nova vlada Hrvatsku u društvo Poljske i Mađarske, gdje su na vlasti izrazito desne opcije koje guše medijske i građanske slobode?

Bojim se da idemo u tom pravcu. Imamo desnu vladu koja gura svoju politiku i svoje ideje. Ako želimo spriječiti da građani Hrvatske dijele sudbinu građana Poljske i Mađarske, moramo se prestati vraćati u prošlost i umjesto ustašama i partizanima, moramo se pozabaviti svjetonazorskim pitanjima koja udaraju na temelje demokracije i suvremene civilizacije.

NACIONAL: Kao bivši ministar unutarnjih poslova, kako gledate na aferu oko smjene ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića?

Riječ je o vrhunskom amaterizmu. Iako vjerojatno nikada nećemo saznati zašto, jasno je da je Lozančić izgubio povjerenje predsjednice. Ali umjesto da se to odradi po zakonu, radi se ovaj cirkus. Ne vidim zašto bi se Lozančića trebalo smijeniti. Ovo što je napravila predsjednica, samo je jedan oblik pritiska na Vladu i na premijera da potvrde njenu odluku.

NACIONAL: Je li predsjednica trebala biti obaviještena da je Zdravko Mamić pod nadzorom?

Ne, mislim da nije.

NACIONAL: I za kraj, kakva je vaša budućnost u SDP-u, jeste li se kandidirali za neku od funkcija unutar stranke na predstojećim izborima?

Nisam se kandidirao. U stranci ima puno mladih i sposobnih ljudi kojima treba dati priliku da se dokažu kroz stranačka tijela i pripreme stranku za pobjedu na sljedećim izborima. Isto tako, smatram da se ne bi trebali kandidirati sadašnji članovi rukovodstva stranke koji snose odgovornost za izborni poraz. To je moj stav i zato se nisam kandidirao ni na stranačkim izborima 2004. Rukovodstvo stranke mora preuzeti odgovornost. Međutim, iz izjava mojih kolega vidi se da ne dijele moje mišljenje jer ih većina još uvijek smatra da nisu ni izgubili izbore.

Komentiraj

FOTO:NACIONAL
PODIJELI
Rođen u Zagrebu 21. kolovoza 1978., novinarstvom se bavim od 2000. godine kada sam počeo pisati za sportski web portal Sportnet.hr. Nakon nekoliko godina u sportskom novinarstvu, 2009. godine prvi put dolazim u redakciju tjednika Nacional gdje radim na portalu www.nacional.hr, a povremeno pišem i za tiskano izdanje Nacionala. Sredinom 2011. s nekoliko drugih novinara Nacionala prelazim u tjednik Aktual, a od ožujka 2013. do lipnja 2014. bio sam zamjenik glavnog urednika poslovne dnevne novine Business.hr. U prosincu 2014. vraćam se u Nacional gdje pišem o aktualnim političkim i gospodarskim temama.