Na ovogodišnjem, 11. izdanju konferencije Advanced Technology Days, u organizaciji Microsofta Hrvatska, 18. i 19. studenog u kinu Cinestar u Arena Centru, održat će se više od 50 izlaganja stručnjaka iz Hrvatske i svijeta. Najveći broj izlaganja bit će posvećen novostima iz Microsofta, a jedno od najzanimljivijih bit će ono Petera Myersa, MVP-a (Microsoft Valuable Professional) i poznatog nezavisnog stručnjaka koji od 1997. koristi njihove alate za obradu baza podataka.

Myers posljednjih 10 godina radi vrlo intenzivno s Microsoftom. Blisko surađuje s njihovim inženjerima za razvoj proizvoda i marketinškim stručnjacima te im prenosi povratne informacije svojih klijenata. Česti je predavač na brojnim community događanjima, tehničkim konferencijama te putem angažmana s Microsoft partnerima i klijentima.

 

  • Kao freelanceru, moji dani nikada nisu isti. Nekada radim sa svojim klijentima, nekada prezentiram na konferenciji, a nekada jednostavno učim što je novo.

 

Myers je uoči svog predavanja u Zagrebu za Nacional govorio o najnovijim softverskim dostignućima Microsofta, kome su namijenjeni i kako se koriste te se osvrnuo na izazove s kojima se susreću tvrtke iz IT sektora.

 

Nacional: Što će posjetitelji Advanced Technology Daysa moći čuti na vašem predavanju?

Opisat ću jedan vrlo zanimljiv novi proces i napraviti nekoliko demonstracija. Predstavit ću Power BI, novu Microsoftovu uslugu poslovne analitike, baziran na oblaku (cloudu) koji pruža korisniku veliki broj novih mogućnosti.

Jedna od tih mogućnosti, jako bitna za programere, jest da mogu prenijeti podatke direktno iz aplikacije u Power BI. To im omogućava ažuriranje kontrolnog sučelja (Dashboard) u stvarnom vremenu i može se koristiti za dopremanje podataka iz zaštićenih i nestandardnih izvora.

 

Nacional: Što Power BI pruža običnom korisniku?

Power BI se može koristiti za rješavanje mnogih izazova vezanih za baze podataka s kojima se suočavaju tvrtke i organizacije. Ukratko, Power BI omogućuje brz i jednostavan pristup podacima, kompletan pregled poslovanja uživo, pronalaženje i istraživanje podataka, uvid s brojnih uređaja, suradnju unutar organizacije i potencijal za sigurnu vizualizaciju i analizu podataka za bilo kojeg korisnika. Još kraće rečeno, to je zadivljujući alat.

 

Nacional: U kojoj mjeri korištenje Power BI-ja zahtijeva od korisnika dodatna ulaganja?

Power BI je lako upravljiva usluga u oblaku koja ne zahtijeva dodatne investicije u hardver i softver. Također, kao usluga u oblaku, na jednostavan je način dostupna za korištenje putem raznih mobilnih uređaja i web aplikacija. Usluga omogućuje jednostavan pristup svim korisnicima kako bi se brzo povezali na sve većem broju softverskih alata koji se koriste putem interneta (SaaS) kao i na rad s raznim izvještajima i kontrolnim sučeljima. Još jedna prednost je da kontrolna sučelja mogu prikazivati podatke u stvarnom vremenu, bez obzira na njihov izvor.

 

Nacional: Iz vašeg iskustva, na koje poteškoće nailaze korisnici ove usluge?

Najčešći problem je u radu s izračunima modela (izračuna u stupcima, tablicama i mjerama) u okviru Power BI Desktop aplikacije. Poteškoće se u manjoj mjeri odnose na samu aplikaciju, a više na složenost i logiku izračuna. Jezik za modeliranje razvijen od strane Microsofta je DAX (Data Analysis Expressions). Iako je jezik sveobuhvatan, složena poslovna logika često zahtijeva složene izraze. Potrebno je ispravno shvatiti kako funkcionira DAX, da bi se njime dobro ovladalo i rješavalo zahtjevnu logiku izračuna. Ovo je izazov za podatkovne stručnjake kao i za analitičare podataka (najvjerojatnije s iskustvom u Excelu). Često je potrebno vrijeme i eksperimentiranje kako bi se ovladalo DAX-om, no na kraju se uloženi trud isplati.  

 

Nacional: Kao MVP-u, koja je vaša uloga u Microsoftu?

Ja ne radim u Microsoftu. Microsoft dodjeljuje status Microsoft Valuable Professional (MVP) onim pojedincima koji su postigli stručnost vezano uz određene njihove proizvode i usluge te koji također nude usluge široj zajednici. Usluge mogu uključivati doprinos i rješavanje problema na newsgroupama, pisanje blogova, prezentacije na community događanjima. Ja uživam dijeliti znanje, iskustvo i strast prema Microsoftovim tehnologijama.

Kao freelanceru, moji dani nikada nisu isti. Nekada radim sa svojim klijentima, nekada prezentiram na konferenciji, a nekada jednostavno učim što je novo. Uživam u raznovrsnosti i kontinuiranim izazovima koji se pojavljuju u mojoj poslovnoj svakodnevici.

 

Nacional: Jeste li upoznati s inovacijama u koje u Microsoftu polažu najviše nade i ulažu najviše novca?

Mislim da je to trajna evolucija Azure platforme (oblak) koja se sastoji od raznih povezanih usluga u poslovnom okruženju. Sposobnost spajanja Azure usluga kako bi se upogonila napredna analitika je vrlo domišljata ideja. To uključuje procesiranje velikih podataka, prediktivnu analitiku te skalabilnu orkestracijupodataka. Oduševljen sam potencijalima streaminga podataka s Azure Event Hubova te usluge Azure Stream Analytics prema Power BI nadzornom sučelju u stvarnom vremenu. Power BI je također odličan izbor kada se radi s Cortana Analytics Suiteom (pretvaranje podataka u inteligentne akcije) te Azure IoT Suiteom (spajanje uređaja i vizualizacija inputa s uređaja na kontrolnom sučelju u stvarnom vremenu).

 

Nacional: Koji su najveći izazovi pred svjetskim vodećim hardver i softver tvrtkama?

Danas se mnoge organizacije suočavaju s izazovima prikupljanja, pohranjivanja, upravljanja i analiziranja podataka, jednostavno zato što se količina podataka povećava (kao i njihova složenost) te zbog toga što su zahtjevi za uvid u podatke prioritizirani. Vidim lidere koji su prihvatili mentalitet: Kada vaši konkurenti iskorištavaju tehnologiju koja pruža bolje uvide za pokretanje aktivnosti, tada i vi to morate raditi, i to još bolje. To znači prihvatiti beskrajne kapacitete oblaka (prostor za pohranu te računalnu snagu) i imati na raspolaganju naprednu analitiku u stvarnom vremenu. Ovo je uzbudljivo vrijeme za rad u IT industriji, a posebice u području analitike podataka.

Komentiraj