‘NISAM DOBIO POZIVNICU za Skupštinu utemeljitelja HDZ-a, iako sam jedan od deset formalnih osnivača stranke. Uz Franju Tuđmana sam 28. veljače 1989. bio u Društvu književnika, kada je prvi put predstavio programske osnove HDZ-a. Karamarko je tada bio potpuno nevažan’

Prošlo je točno 28 godina otkako je na Tribini Društva književnika Hrvatske u Zagrebu tadašnji disident Franjo Tuđman prvi put u javnosti izložio programske osnove Hrvatske demokratske zajednice. Bilo je to 28. veljače 1989. Nakon Tribine održane u tadašnjem Društvu književnika Hrvatske, Okružno javno tužilaštvo pokrenulo je prekršajni postupak protiv dr. Franje Tuđmana jer je prekršio sudsku zabranu javnoga istupanja u trajanju od pet godina. Zbog trajanja postupka u kojem je Tuđman na kraju dokazao da mu je zabrana javnog istupanja istekla godinu dana ranije, Tuđman nije mogao biti među desetero formalnih osnivača koji su svojim potpisima službeno zatražili osnivanje i registraciju nove stranke. Ali zato je među tih desetero potpisnika, koji su predstavljali jezgru buduće stranke čije će se osnivanje dogoditi tek četiri mjeseca kasnije, bio Neven Jurica, tada 37-godišnji pjesnik iz Dubrovnika. S Nevenom Juricom, sada umirovljenim diplomatom i bivšim hrvatskim veleposlanikom u SAD-u koji je osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti jer je trošio državni novac na skupe poklone, Nacional je razgovarao u Klubu hrvatskih književnika.

Pročitajte članak u cijelosti na našem digitalnom izdanju.

 

Komentiraj

PREKOSaša Zinaja
Podijeli objavu
Prethodni članakSJEVERNA IRSKA Izbori s političkom krizom i Brexitom u pozadini
Sljedeći članakNovi autorski projekt Tarika Filipovića “Ćiro” premijerno u Kerempuhu
Orhidea Gaura Hodak rođena je 20. svibnja 1974. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za upravu i pravosuđe, upisuje studij kontrole letenja, ali od njega ubrzo odustaje. Odlazi na godinu dana u London, a nakon povratka, zapošljava se u jednoj privatnoj tvrtci kao službenica. Krajem 90­ih sve se više zanima za politička događanja, upisuje studij politologije (uz rad) i odlučuje potpuno promijeniti karijeru. Novinarstvom se bavi od 2003., kada je počela raditi u gradskoj redakciji Jutarnjeg lista. Karijeru nastavlja u magazinu Story, gdje se bavila temama vezanim uz svijet kazališta, filma, glazbe i kulture. Zbog zanimanja za šire društveno­političke teme, 2007. godine prelazi u politički tjednik Nacional, gdje je obrađivala razne društvene fenomene i raspon tema od znanosti i medicine do kriminala i politike, što je često uključivalo dublje istraživanje. S grupom novinara 2011. prelazi u novoosnovani tjednik Aktual, ondje se fokusira uglavnom na teme iz unutarnje politike. Paralelno uz rad, završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i upisala diplomski studij iz područja međunarodnih odnosa. Od 2013. ima status slobodne novinarke. Autorica je knjige "Tuđman i Perković". Krajem 2014. priključuje se ekipi na čelu s Berislavom Jelinićem koja je nakon dvije i pol godine pauze ponovno pokrenula tjednik Nacional.