Nakon konferencije za tisak na kojoj je pokušao inkriminirati predsjedničku kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić pojasnio je svoje optužbe.

[quote_box_center]

  • Nakon konferencije za tisak na kojoj je pokušao inkriminirati predsjedničku kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić pojasnio je svoje optužbe.
  • “Ponekad se uistinu ne mogu načuditi količini zaborava u Hrvatskoj.“, rekao je Stazić.

[/quote_box_center]

NACIONAL: Na konferenciji za tisak ustvrdili ste da će se u slučaju pobjede Kolinde Grabar-Kitarović zaustaviti istrage o korupciji. Na temelju čega to tvrdite i na koje konkretno istrage ste mislili?

Ponekad se uistinu ne mogu načuditi količini zaborava u Hrvatskoj. Kad je DORH otvorio istragu protiv Božidara Kalmete zbog izvlačenja milijuna kuna iz HAC-a, Karamarko je Kalmetu u potpunosti amnestirao bilo kakve krivnje. Tvrdio je tada da je istraga proširena i na njega isključivo zato što vlast tako reagira na činjenicu da HDZ jača. Dodao je kako “predmnijeva da će se ovo događati još mnogim HDZ-ovcima na svim razinama”. On je, dakle, unaprijed žrtvama političkog terora proglasio sve članove svoje stranke koji bi se zbog lopovluka mogli naći na udaru pravne države. A tajnik HDZ-a Milijan Brkić Vaso je rekao da se tu radi o “možebitnoj zlouporabi DORH-a i USKOKA-a u predizborne svrhe”. Tih nekoliko njihovih rečenica potpuno nedvosmisleno pokazuje kako će se HDZponašati osvoji li ponovno vlast. Zaustavit će sve započete istrage ne samo protiv Kalmete, nego i protiv svih HDZ-ovaca. To je otvorena najava onoga što će se događati i otvoren napad na DORH. A nije tu samo Karamarko! Duje Marasović u Saboru prijeti kako će HDZ, dođe li na vlast, doslovno sve pomesti i ako se to uistinu dogodi, očekujem da se u politiku ponovno vrati ne samo funkcija čuvara državnog pečata, nego i funkcija čuvara državne metle pa da se tog gospodina postavi na tu, za njega posve primjerenu dužnost.

NACIONAL: Iz HDZ-a tvrde da je cijeli vaš nastup posljedica panike koja je zavladala u SDP-u zbog moguće pobjede Kolinde Grabar-Kitarović. Kako to komentirate?

Glupost. Predsjednik Josipović je pobijedio u prvom krugu i zašto bi onda nas trebala hvatati panika? Dužnost je SDP-a da upozori građane na ono što će se sasvim sigurno dogoditi vrati li se HDZ na vlast. Da se razumijemo, njihova težnja za povratkom je razumljiva, ali oni su vlast uvijek shvaćali kao priliku za krađu i osobno bogaćenje i to se ne smije zaboraviti. U vrijeme njihove prve administracije organizirali su nečuvenu privatizacijsku pljačku. Hrvatski se narod od tog neće oporaviti još desetljećima. A onda su drugi put došli na vlast sa Sanaderom. Sad više nije bilo potrebe da prisvajaju poduzeća, nego su jednostavno počeli krasti iz onih javnih. I to su činili nemilice. Pa to se jednostavno ne smije zaboraviti. Zaboraviti to i omogućiti im povratak značilo bi omogućiti im da hrvatske ljude opljačkaju i treći put. Ne zaboravimo, to je isti HDZ, to su isti ljudi iz najužeg Sanaderova okruženja. Skakali su od ushićenja svaki put kad bi se on negdje pojavio i bespogovorno ga slijedili u svemu. Vjerovati da će se ponašati drugačije ne bi bilo samo naivno, nego upravo nevjerojatno neinteligentno.

NACIONAL: Je li vaš nastup usuglašen samo na nivou SDP-a ili je usuglašen i s predsjednikom Ivom Josipovićem i njegovim stožerom te kako on to komentira?

Već sam rekao koji su bili motivi SDP-a za tiskovnu konferenciju i SDP nema apsolutno nikakve potrebe usuglašavati se s bilo kim da bi govorio istinu. Jeste li vidjeli njihovu kontra pressicu? Nisu demantirali apsolutno ništa od onoga što sam rekao, a nisu ni mogli demantirati jer je sve ono što sam rekao istina. Kažu da klevećem gospođu Grabar-Kitarović, ali što je od onoga što sam rekao neistina ili kleveta? Apsolutno ništa! Ona je bila jedna od najbližih Sanaderovih suradnica, bila je na istaknutom položaju u njegovoj Vladi i kao što je to rekla i sutkinja u obrazloženju presude HDZ-u za pljačku koju je ta stranka izvela, potpuno je neprihvatljiva teza da nitko nije ništa znao. Znala je i gospođa Grabar-Kitarović i svi drugi ministri te Vlade, znali su i šutjeli su, pristajali su na tu pljačku, obarali pred njom pogled i takvim svojim ponašanjem pomogli da se grabež izvede. Pa ne može se sada gospođa praviti kao da se ništa nije dogodilo.

Neven Jurica, bivši veleposlanik u SAD-u

Neven Jurica
Bivši veleposlanik u SAD-u, Neven JuricaFoto: Željko Hladika/ Pixsell

Neven Jurica reagirao je na navode koje je na tiskovnoj konferenciji u povodu aktualne predsjedničke kampanje iznio Nenad Stazić. Jurica tvrdi da se Stazić poslužio njegovim imenom ničim izazvan i bez pravog razloga, a u želji da pruži osobni doprinos svome kandidatu, te da je to učinio na klevetnički, lažan i uvredljiv način.

“Iznoseći činjenicu da me je gospođa Kolinda Grabar-Kitarović naslijedila na veleposlaničkom mjestu u Washingtonu, nazvao me lopovom koji je krao novce da bi mogao kockati. Kao prvo, besramna je laž da sam ikada u svom životu išta ukrao, a drugo, posebno je bezočna laž da bih to učinio zbog navodnog kockanja.

Ja sam svojedobno osuđen zbog tzv. trošenja novca u privatne svrhe preko službene kreditne kartice Veleposlanstva koja jest glasila na moje ime, ali je faktički bila sredstvo plaćanja određenih troškova cjelokupnog Veleposlanstva. Svi su troškovi na izvodima kartice vidljivi, a dio tih troškova nije bio adekvatno knjigovodstveno proveden, ili su nedostajali originalni računi, ili pak tumačenja tih računa”, naglasio je Jurica.

On tvrdi da je taj iznos podmirio čim da je Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo da mu neće priznati dio troškova te da je navedeni iznos platio iz vlastitog džepa.

“Istodobno sam podnio ostavku jer je bilo očigledno da me se politički nalogodavci žele riješiti. Nakon što sam navedeni iznos podmirio, po nalogu tadašnjeg premijera Sanadera predan sam USKOK-u. Zašto je Sanader to učinio mogu samo nagađati, ali mu je očito bilo važno da se proizvede afera s kojom bi se javnost zabavljala. Sud je cijeli slučaj interpretirao na moju štetu, a ja sam iz svega izvukao određene konzekvence i u potpunosti okrenuo leđa aktivnoj politici”, kazao je Jurica i na kraju zaključio:

“I još nešto istine radi, gospođa Kolinda Grabar-Kitarović sa svim tim nije imala apsolutno nikakve veze.”

Komentiraj