Na nedjeljnim lokalnim izborima, nezavisni kandidat koalicije SDP-HSU-SDSS-HSLS-HSS-IL Mauricio Licul borit će se za mjesto pulskog gradonačelnika. U razgovoru za Nacional Licul komentira aktualnu situaciju na političkom vrhu, otkriva što zamjera istarskom IDS-u te objašnjava zašto misli da na lokalnim izborima može pobijediti Borisa Miletića.

NACIONAL: Prije nego se dotaknemo tema s lokalnih izbora, koji je Vaš komentar aktualne situacije na političkom vrhu?

Ukratko, kupovanje vremena do lokalnih izbora. Tempirana predstava kojom se skreće pozornost s krucijalnih tema i problema. Upravo zato je izvjesno da se nakon lokalnih izbora udruže IDS i HDZ, kako do novih izbora ne bi došlo. O tome se pred izbore u istarskim medijima, naravno, šuti a politički se Zagreb prikazuje kao neprijatelja tzv. Republike Istre i njenih vrijednosti. Što je u najmanju ruku opasno. No, vratit će se poput bumeranga. Sve ostaje u memoriji društva.

NACIONAL: Ide li Hrvatska na nove parlamentarne izbore?

Svakako nije isključeno. Upravo ovo što se u nacionalnoj politici događa već dvije godine pokazuje koliko nam je politika bezidejna, apatična i sklona liniji manjeg otpora. Most kao alternativa koja je “uskrsla od nikud” pomrsio je račune establishmentu. Jasan je to pokazatelj da ovako dalje ne može. Nitko ne može bez Mosta, nitko ne može sam, nitko ne može s Mostom….Trpi sloboda medija, trpe novčanici građana ali i nacionalna sigurnost, da ne govorim o ugledu lijepe naše. Vrtimo se u začaranu krugu i trošimo milijune na izbore koji su, izgleda, postali sami sebi svrha. Ova zemlja vapi za hrabrim ljudima!

NACIONAL: Kandidirali ste se za gradonačelnika Pule. Zašto mislite da možete pobijediti Borisa Miletića?

U Puli je 50 000 potencijalnih birača. Miletić pobijedi samo s 9 000 glasova. Izlaznost na izbore poražavajuće je mala. U Puli je na snazi autokracija umotana u preskupi PR kojeg plaćaju građani. Više od dva desetljeća u Istri i Puli se zapošljava po IDS ključu. Drugi nemaju šanse. Zato napuštaju grad. S članskom iskaznicom dolazi se na razgovor za posao, a rezultat natječaja zna se prije no što je uopće objavljen. Oni koje je Miletić (IDS) zaposlio glasuju za njega. A paradoksalno, puna su mu usta tolerancije i antifašizma. Na izbore izlaze članovi IDS – a i oni koji IDS – u duguju uslugu jer im je omogućio egzistenciju našim novcem. Ostali su digli ruke. Ja želim probuditi taj dio Pule koja spava. Sve one poštene, stručne, potisnute i pretisnute koji su s vremenom stekli dojam (a na tome su vladajući i njihovi mediji sustavno radili) kako birališta pripadaju samo IDS – ovcima. Ja građanima poručujem: birališta pripadaju svima, grad pripada svim građanima. I oni su jedini koji bi u gradu i o gradu trebali odlučivati. Nažalost, njih se marginalizira. Svaka se građanska inicijativa, čak i one s preko 5000 potpisa (inicijativa za otvaranje poluotoka Muzil građanima), relativizira i ismijava u mome rodnome gradu. 2014. godine prepun trg je Miletića pozivao na ostavku, svojim su mu tijelima građani tada onemogućili izlazak iz Gradske palače. Bilo je to dirljivo i skandalozno u isto vrijeme. Jeste li o tome čitali u medijima? Niste. Postoji samo video zapis na Youtubeu. Nezadovoljne i frustrirane majke pred Gradsku su palaču donijele prljave pelene svojih beba kao krajnje radikalan simbol ljutnje zbog poskupljenja vrtića, ukidanja popusta za drugo dijete u vrtiću, smanjenja sufinanciranja za djecu korisnike dječjeg doplatka te ukidanja besplatne autobusne karte osnovnoškolcima. Jeste li te nezadovoljne žene vidjeli u medijima? – Niste. Ali zato čitate kako je Istra obećana zemlja. Što je daleko od istine. U Puli je najskuplja cijena vrtića, nemamo besplatne udžbenike za školarce, umirovljenici na sobu u domu za starije čekaju 10 godina i naravno, prije dočekaju smrt nego smještaj. U “bogatoj” smo Puli nedavno otvorili socijalnu samoposlugu za krajnje siromašne a imamo i prihvatilište za beskućnike. Vjerujem da ni o tome niste informirani. Meni nije cilj nikoga pobjeđivati ni voditi bitke. Meni je cilj osigurati mojim sugrađanima osnovne uvijete za normalan život. Danas se novac iz gradske blagajne spiska na luksuze kojima se pegla slika Pule kao grada bez premca. O tome treba pričati. Na žalost, Boris Miletić je i saborski zastupnik koji u Hrvatski Sabor ne dolazi, a kad dođe, šuti. Kao što rekoh, ova zemlja vapi za hrabrim ljudima, za ljudima sa stavom i obrazom.

NACIONAL: Koje su Vaše glavne zamjerke istarskom IDS-u?

To što ljude drže za budale. Jednostavno. Okupili su oko sebe nekvalitetan kadar, one koji još uvijek vjeruju (ili glume da vjeruju) njihovim floskulama o toleranciji i vanjskom neprijatelju koji nikad ne spava i gle čuda, prijeti baš Istri, pitomoj i multikulturalnoj. A vladajući su u praksi sve samo ne takvi. Preslika toga kandidati su za gradonačelnika. Ja, kao predstavnik oporbe već osam godina u Gradskom vijeću kritiziram IDS. Kako bi me ušutkali, nakon 20 godina, donijeli su povijesnu odluku izmijenivši Poslovnik što mi gotovo potpuno onemogućava podnošenje interpelacija kojima sam nudio konstruktivna i kvalitetna rješenja u korist građana. Jedan od kandidata za gradonačelnika je gospodin Oliver Orlić, on je produkt inicijative koja je u Puli s pravom tražila olimpijski a ne mali bazen, riječ je o preko 6000 ljudi. Vladajući su se na njih oglušili. Kandidat za gradonačelnika je i Josip Pino Ivančić iz inicijative Volim Pulu – za Muzil, riječ je ovdje o preko 5000 građana koje su vladajući ismijali i marginalizirali. Dakle, u Puli narod kreće na vladajuće. I to je val kojeg je nemoguće zaustaviti. Da su to osjetili i veterani IDS-a govori i činjenica kako je, nakon mog predstavljanja programa, kojeg su u 48 h preko streaminga pogledala sva pulska domaćinstva, gospodin Marko Martinčić, nekad predsjednik kluba IDS- ovih vijećnika u Gradskom vijeću, zatražio ispisnicu iz stranke. Svakoga mi se dana javljaju nezadovoljni IDS-ovci i pružaju usmenu podršku jer strahuju kako će bez radnog mjesta ostati pohvale li me javno. U tolerantnoj Istri! Budući da sude po sebi, IDS-ovci zastrašuju djelatnike Grada i gradskih tvrtki kako će ostati bez posla dođem li na vlast, te im naređujući za koga treba da glasuju. To rade u Vodovodu, Kaštijunu, Lučkoj upravi itd. Vrebaju po gradu umirovljenike dajući im instrukcije kako će glasovati u nedjelju na izborima tumačeći tko su “naši” i “njihovi”. To je upravo skandalozno i blago rečeno nedemokratično. Ipak, paradoksalno, do mene svakodnevno dolaze dokumenti I štetni ugovori (od strane visokopozicioniranih IDS-ovaca) u kojima se jasno iščitava da se u IDS-u radi mimo zakona. Dakle, iako je prošlih godina u više navrata tako izgledalo, ovo je definitivan početak kraja IDS-a.

NACIONAL: Koji su Vaši prvi planovi za Pulu u slučaju pobjede na izborima?

Svim umirovljenicima plaćati svakog mjeseca do 75% posto dopunskog zdravstvenog osiguranja. Sniziti cijenu vrtića, uz dodatno sniženje cijene za samohrane majke i očeve. Omogućiti besplatne udžbenike i sustavno čuvanje djece u popodnevnim satima te u jeku turističke sezone kada ih roditelji nemaju kome ostaviti. Sagraditi novi dom za umirovljenike i proširiti postojeći. Sagraditi garažnu kuću, sanirati infrastrukturu zbog koje Pula poplavi za svake kiše, a smrad u centru grada postaje gotovo nesnosan (o čemu se također ne piše), sanirati prometnice ali bez preplaćivanja radova i kopanja u nedogled kojim se dosad pogodovalo interesnim skupinama. Sagradit ću poduzetničku zonu za jug Istre, zaštititi stare zanate, potporama pomoći obrtnike i poduzetnike. Smanjit ću gradske prireze i komunalnu naknadu koja je među najskupljima u zemlji. Financijski ću pomoći juniorski i amaterski sport jer nam mladi zbog loših uvjeta odlaze i napuštaju se ligaška natjecanja. Građani, s druge strane, još plaćaju kredit za stadion, a mole Boga da ne padne kiša jer je travnjak toliko loš da se utakmice ne mogu igrati. Dat ću mladima gradske prostore u kojima će upražnjavati svoji kreativnost. Oslobodit ću kulturu okova politike i vratiti ju kulturnjacima.

Komentiraj